Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Sorgligt och irriterande att statens engagemang minskar

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 17.05

Radiokörens första jubileumskonsert förra lördagen blev som väntat en stor upplevelse. Med sin tekniska briljans och starka känsla trollband chefsdirigenten Peter Dijkstra och våra sångare den vältaliga publiken. Sveriges Radios och Radiokörens 90-årsfirande fick bästa möjliga start.

Stora kulturupplevelser har bjudits också denna vecka. Två konserter och en teaterföreställning har jag hunnit med. Den första redan i måndags under ledningsgruppens studieresa till München. 

Resans upphov var vår önskan att lära mer om systerorganisationen Bayerska Radion. I likhet med Sveriges Radio huserar det tyska public serviceföretaget två internationellt topprankade ensembler, Bayerska Radions Symfoniorkester och Bayerska Radions Kör. Dessutom har man en välrenommerad underhållningsorkester.  

Vi träffade körens och orkesterns chefer samt orkesterorganisationens barn- och ungdomsproducent och marknadschef. De är annorlunda organiserade, men i övrigt finns många likheter mellan våra verksamheter.  

Inom Bayerska Radion är de tre ensemblerna från varandra helt fristående enheter med egen administration och tydligt avgränsad budget. Inom Sveriges Radio har vi samlat allt under samma hatt. Dessutom har vi ett konserthus, vilket Bayerska Radion saknar. Kören och underhållningsorkestern har egna repetitionslokaler. Symfoniorkestern hyr in sig omväxlande i Herkulessalen på slottet och i kulturhuset Gasteig. 

Lokalfrågan var föremål för stor frustration under vårt besök. Münchens politiska ledning hade efter tio års diskussioner just meddelat att något nytt konserthus inte ska byggas. Istället blir det en totalrenovering av Gasteigs stora sal i ett försök att komma till rätta med den dåliga akustiken. 

På Gasteig, som vi också besökte, mottogs beskedet med glädje men för Bayerska Radions Symfoniorkester var det dystert. Gasteig är hemmascen för Münchens Filharmoniker, vilket gör att Radiosymfonikerna kommer i andra hand både när det gäller tillgång till salen och vid beslut om tidpunkter för repetitioner. Eftersom Gasteig är hårt bokad får flertalet konserter hållas i Herkulessalen som är betydligt mindre och inte särskilt ändamålsenlig. 

Kulturhuset Gasteig invigdes 1985 och huserar på sina 40.000 kvadratmeter fem föreläsnings- och konsertsalar, det stora stadsbiblioteket, Münchens folkhögskola, stadens teater- och musikhögskola, samt enorma foajéytor. Man håller öppet kl 08.00-23.00 och besöks dagligen av cirka 6.000 personer. Den största salen har 2.400 platser, men dessvärre inte bra akustik. 

Utöver samtal och visningar lyssnade vi till en repetition med Bayerska Radions Kör och dess chefsdirigent Peter Dijkstra. Ja, just "vår" Peter Dijkstra. I likhet med andra framstående dirigenter är Peter Dijkstra konstnärligt ansvarig för flera ensembler. Till Bayerska Radion kom han 2005, vår radiokör leder han sedan 2007. I höst tar han sig an Nederländska Kammarkören.  

Peter Dijkstra har samma status i körvärlden som Daniel Harding har bland orkestrarna; han anses vara en av världens absolut främsta. Vi är mycket stolta över att han beslutat stanna hos oss i Berwaldhallen till åtminstone 2018. 

På måndagskvällen gick vi på konsert. Bayerska Statsorkestern (som också är Bayerska Operans orkester) framträdde under ledning av den unge israeliske dirigenten Omer Meir Wellberg. Solist var den energiske och karismatiske slagverkaren Peter Sadlo. 

Omar Meir Wellberg debuterar med Sveriges Radios Symfoniorkester nästa spelår, så det passade bra att vi alla fick göra hans bekantskap. Energisk och karismatisk är en beskrivning som passar också på honom. 

I onsdags var vi tillbaka på kontoret och på kvällen var det konsert igen. Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding bjöd på elegant och underfundigt framförd wienermusik, det vill säga valser och polkor av far och son Johann Strauss. 

Veckans tredje kulturupplevelse bestods jag igår då Dramaten hade premiär för Åsa Melldahls uppsättning av Trettondagsafton av William Shakespeare. Mycket upplyftande. 

Dramatenbesöket föregicks av ett möte med styrelsen för branschorganisationen Svensk Scenkonst. Bland många viktiga frågor fanns en diskussion om effekterna av den minskade medelstilldelningen inom kultursamverkansmodellen. Staten har i år beslutat att sänka kulturanslagen till landets regioner och landsting med 1,5%, vilket slår hårt mot kulturinstitutionerna och orsakar stor irritation inom politiken.  

Man menar från regionalt håll att staten vältrar över kostnader på dem, eftersom  de får kompensera institutionerna ekonomiskt då det statliga engagemanget minskar. En tendens som sträcker sig bortom kultursamverkansmodellens införande 2011 (de statliga anslagsuppräkningarna har länge understigit kostnadsökningarna) och som strider mot tidigare överenskommelser om delat ansvar för finansieringen. 

Personligen tycker jag att det är både sorgligt och irriterande att staten inte är mer mån om den nationella kulturpolitiken. Även om jag är anhängare av kultursamverkansmodellens decentralisering, anser jag det vara av största vikt att staten fortsatt tar ansvar för att konst och kultur av hög kvalitet når ut i hela landet. Ytterst är det en demokratifråga. 

Jag avslutar min blogg på tåget hem till Västerås och en helt ledig helg. Det gäller inte för musikerna i Sveriges Radios Symfoniorkester, delar av produktionspersonalen och de som öppnar Berwaldhallen för vår publik. Imorgon välkomnar vi våra yngsta åhörare och deras gosedjur hem till Berwaldnallen. Föräldrar samt mor- och farföräldrar är förstås också välkomna. 

Trevlig helg! 

Helena Wessman, den 6 februari 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".