Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Saknaden efter Gustaf Sjökvist är stor

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 11.38

Förra veckans Fallstaff-succé fullbordades med ännu ett lysande framförande på lördagen. Nu är det Mozart och Bach som gäller. Sveriges Radios Symfoniorkester framför Wolfgang Amadeus Mozarts tre sista symfonier med Daniel Harding. Radiokören och Peter Dijkstra förbereder nästa veckas turnéprogram som helt ägnas åt musik av Johann Sebastian Bach. 

Radiokörens turné går till Italien med konserter i Milano, Neapel, Florens och Varese. Vi reser på måndag och är borta i en vecka. Den som är nyfiken på hur det går kan slå följe med oss på Facebook och Instagram. 

Också Sveriges Radios Symfoniorkester har varit ute och rest, fast en betydligt kortare sträcka. Igår framträdde orkestern med Daniel Harding på kulturhuset i Järna. Samma program kan höras ikväll i Berwaldhallen och direkt i Sveriges Radio P2.  

Före kvällens konsert föreläser Daniel Harding om musikens retorik. Med orkestern på scenen visar han vilka retoriska stilgrepp Mozart använde i sin musik. Föreläsningen är en del av vår Interplay-serie. 

Administrationen arbetar intensivt med planeringen av nästa säsong. Om bara några dagar måste programmet ligga fast så att marknadsavdelningen kan ta vid och förbereda försäljningen av abonnemang och lösbiljetter. Våra programchefer jagar svar från agenturer och artister och inplanerade programrådsmöten varvas med blixtöverläggningar i specifika frågor. 

För marknadsavdelningen handlar det om att ta ut riktningen för säljkampanjer och annan kommunikation kring våra produktioner. Allt är en fråga om prioriteringar. Vid en workshop i måndags diskuterade vi vilka kanaler som är viktigast och vilka vi kan sluta använda.  

Vi talade också om vilken information publiken vill och behöver ha för att konsertupplevelsen ska bli optimal. Du som brukar gå på konsert, hör gärna av dig till mig. Alla tankar och idéer är välkomna. Min mejladress är helena.wessman@sverigesradio.se 

Vår vecka började med det tunga beskedet Radiokörens tidigare chefsdirigent Gustaf Sjökvist avlidit. Gustaf Sjökvist var en legendar inom svenskt musikliv och en av dem som bar den svenska körtraditionen ut i världen. Till exempel var han under mer än 20 år förste gästdirigent för Bayerska radions kör.  

Hemma i Sverige gjorde Gustaf Sjökvist avtryck bland annat som Radiokörens chefsdirigent 1986-1994, som ledare för Storkyrkans omfattande och mångfacetterade musikverksamhet och med Gustaf Sjökvists kammarkör. Han var ledamot av Kungliga Musikaliska akademien och sedan 2013 dess preses (ordförande). 

Sveriges Radio hedrar Gustaf Sjökvists minne i flera program. Igår ägnades hans gärning hela P2 Live-tiden (finns att höra på SR Play) och även i kvällens och morgondagens sändningar hålls han i åminnelse. 

Saknaden efter Gustaf Sjökvist är stor och våra tankar går till hans familj.

Helena Wessman, den 20 februari 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".