Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Budskapet gick fram, flyktinggalan samlade in 1,7 miljoner

Publicerat lördag 14 november 2015 kl 19.22

När ondskan sänder chockvågor över världen är det befriande att komma samman kring musiken. Den förlösande konserten med Sveriges Radios Symfoniorkester och Herbert Blomstedt idag och den omvälvande flyktinggalan förra lördagen påverkar inte enbart oss som deltar, utan hela samhället. "Ont ska med konst fördrivas."

Åh, denna ondska! Gårdagens terrordåd i Paris sänder en chockvåg  över världen och vi är nog många som känner förtvivlan och maktlöshet. Hur ska vi få stopp på våldet? 

Jag sitter på tåget mot Stockholm för att gå på konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester och maestro Herbert Blomstedt. Jag vet att somliga störs av att jag använder det för dem föraktliga m-ordet, men om någon förtjänar ett hedrande "maestro" så är det Herbert Blomstedt.  

I en ålder av 88 år och med över sex decennier som  stjärndirigent är Herbert Blomstedt mer närvarande i sitt konstnärskap än någonsin. Orkesterns musiker vittnar om fantastiska repetitioner och en chefskollega skickar sms om en gnistrande konsert igår. 

Att just idag sammanstråla med andra individer för att lyssna till angelägen musik känns befriande. Jag vet på förhand att stämningen kommer att vara varmt omhuldande, att vi kommer att applådera intensivt redan då orkester och dirigent beträder scenen och att vi efter konserten kommer att känna oss förlösta. 

Konserten är helt utsåld, så med orkestern är vi närmare 1.400 personer som förenas i musiken. Lika många kommer samtidigt att befinna sig i Göteborgs Konserthus där Kungliga Filharmonikerna med chefsdirigent Sakari Oramo gästspelar idag. Ja, över hela vårt land samlas vi i tusenden kring konstnärliga upplevelser denna svarta dag och jag är övertygad om att det har stor betydelse inte enbart för oss som deltar, utan också för samhället i stort. 

"Ont ska med konst fördrivas", skrev en vän på Facebook och det gällde även förra lördagen. Vår flyktinggala fyllde Berwaldhallen till sista plats. I publiken fanns bland andra kronprinsessan Victoria och prins Daniel, biståndsminister Isabella Lövin och Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN. Konserten sändes direkt i Sveriges Radio P2 och SVT och fick därmed extra stor räckvidd. 

Konstnärligt var galan omvälvande. Jag hittar inget bättre ord. Jag hade förmånen att sitta mycket nära scenen och blev ömsom elektrifierad, ömsom rörd till tårar. Jag tror inte någon kunde sitta oberörd av det totala engagemanget hos solisterna - med alten Anna Larsson i spetsen - och medverkande musiker och sångare.  

Deras budskap gick fram. Galan samlade in 1,7 miljoner kronor till Radiohjälpen till stöd för människor på flykt. 

Så här långt kommen i mitt bloggande sitter jag på tåget tillbaka till Västerås.  

Dagens konsert blev precis som jag förväntat mig, förutom att applåderna som ackompanjerade orkesterns entré på podiet var blygsamma. Publikens engagemang har stor betydelse för våra musiker, så jag uppmanar mina medlyssnare att ge dem en rungande välkomstapplåd nästa gång ni går på konsert.  

Applåderna var desto starkare efter konserten. Stående ovationer och touch (hedrande fanfar från orkestern) för maestro Blomstedt gav uttryck för hur djupt berörda vi alla blivit av Ludwig van Beethoven och Jean Sibelius symfonier. 

Radiokörens vecka har ägnats de två jubileumskonserterna nästa helg. Fredag kväll och lördag eftermiddag firar vi Radiokörens 90 år med två olika program. Peter Dijkstra dirigerar båda.  

Fredagens konsert föregås av ett Interplay-samtal mellan musikforskaren Richard Sparks och Radiokörens tidigare chefsdirigent Stefan Parkman, numera chefsdirigent för Radiokören i Köln. 

Efter lördagskonserten samlas nuvarande och tidigare radiokorister för middag i övre foajén. Det är ingen vild gissning att stämningen kommer att vara sångarglatt uppsluppen. 

För min del har veckan rymt ett chefskaps alla dimensioner. Möte med Daniel Hardings agent i London i måndags och därefter medarbetarfrågor, turnédiskussioner, ett föredrag för ensemblernas vänförening, programrådsarbete, födelsedagsfika för en kollega som fyllt 60 och ett möte med kulturminister Alice Bah Kuhnke på kulturdepartementet. 

Nu är det lördag kväll och jag ska ta helg. Jag tillönskar er alla varm och fridfull samvaro med nära och kära. 

Helena Wessman, den 14 november 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".