Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

En vecka fylld av lysande musikupplevelser

Publicerat lördag 5 december 2015 kl 09.52

Efter en synnerligen väl fylld musikvecka skriver jag klart min blogg hemma i favoritfåtöljen. Att vara chef för en institution som Berwaldhallen är en ynnest.

Stormen Helga rycker i knutarna när jag slår mig ned för att skriva veckans blogg. Det är mörk seneftermiddag och Törnerska villan ligger tyst och tom, sånär som på en av våra producenter som sitter i sitt rum med hörlurar på. Jag gissar att han redigerar en av de många inspelningar han ansvarar för. 

Om någon timme ska jag gå på konsert, Svenska stjärnor - Made by Björk.  

Programmet är en hyllning den isländska sångerskan och tonsättaren Björk, som nyligen fyllt 50 år. Svenska stjärnor är denna gång Edda Magnason, Moto Boy, Jenny Wilson och en ensemble ur damkören La Cappella. Samt Sveriges Radios Symfoniorkester, förstås. För programupplägget och orkesterarrangemangen svarar Hans Ek, som också är kvällens dirigent. Made by Björk är en samproduktion med Norrlandsoperan i Umeå. 

Min vecka har varit verkligen varit fylld av musik och ska innan den tar slut berikas också med en av söndagens Luciakonserter i Berwaldhallen med Nacka Musikklasser och folkmusikgruppen Frispel. 

Mitt intag av levande musik började redan vid lunchtid i måndags, då en trio ur Sveriges Radios Symfoniorkester gav en konsert i Radiohusets Studio 2. Många kom för att lyssna och stämningen var tät. Tack för det Frida Hallén Blixt, violin, Linnea Nyman, viola, och Astrid Lindell, cello! 

På måndagskvällen höll Kungliga Musikaliska akademien sin årliga högtidssammankomst med många fina musikinslag, utdelning av priser och stipendier samt briljanta tal av bland andra vice preses Susanne Rydén. Kungliga Musikaliska akademien instiftades av Gustav III år 1771 och jag har äran att vara en av ledamöterna. 

Efter sammankomsten fortsatte vi med middag och ännu mer musik framförd av bland andra Stockholms Saxofonkvartett. Jag vill nämna dem särskilt eftersom de är synnerligen goda företrädare för det "fria musiklivet", det vill säga alla de grupper och enskilda musiker som verkar på frilansbasis.  

Stockholms Saxofonkvartett bildades 1969 av Sven Westerberg och har fått sig tillskrivet mer än 500 verk. Den turnerar över hela världen och samarbetar ofta med konstnärer i andra genrer än den egna. Medlemmar idag är Per Hedlund, Jörgen Pettersson, Matias Karlsen Björnstad och Leif Karlborg och deras framträdande under Akademiens middag slog knock på den kunniga publiken. 

I onsdags tog jag ett fakirtåg till Göteborg (avgång kl 05.10) för ett styrelsemöte i Stiftelsen El Sistema. Undervisningsformen El Sistema sprids snabbt över landet och stiftelsen finns till stöd för både befintliga och nya verksamheter.  

På kvällen passade jag på att höra den första konserten i Göteborgs Symfonikers stora Sibelius-satsning med samtliga sju symfonier framförda på bara tre dagar. Symfonikerna har gjort det förr - om jag inte missminner mig både i London och Washington - men aldrig tidigare i Göteborg.  

Festivalen leds av förste gästdirigent Kent Nagano och onsdagens konsert blev precis så magnifik som jag hade förväntat mig. Göteborgs Symfoniker har Sibelius musik i blodet och jag blir alltid lika tagen av deras framföranden. Radiosymfonikerna får ursäkta att mitt hjärta bultar varmt också för kollegorna i Göteborg. 

Efter ännu en tidig tågavgång, några möten i Stockholm samt ett dito på stationen i Västerås mellanlandade jag i hemmet för att byta om och ta bilen till torsdagens nyinvigning av Örebro konserthus. Svenska Kammarorkestern hade bokstavligen vuxit ur det gamla konserthuset från 1932, vars tak nu har höjts med sex meter för att ge konsertsalen mer rymd och orkestern moderna lokaler runt omkring. 

Svenska Kammarorkesterns utveckling sedan starten 1995 är ännu en svensk framgångssaga - eller en del av "det svenska musikundret" om man så vill. Med obändig envishet och, som chefsdirigenten Thomas Dausgaard och konstnärlige chefen Gregor Zubicky själva säger, "lite hybris" gick ensemblen på tio år från att vara en hyfsat bra lokal orkester till det europeiska toppskiktet.  

Något under i verklig bemärkelse är det förstås inte fråga om, utan det har krävts enormt hårt arbete av såväl musiker som administration för att komma dithän. 

År 2003 anslöt Sverker Gawell, som innehade posten VD och Länsmusikchef fram till augusti i år. Han är en av de många chefer vi har att tacka för det rika och tillgängliga regionala musikliv som är unikt för vårt land. Länsmusiken, med sitt uppdrag att sprida professionellt framförd musik till minsta ort, är verkligen ett demokratins fundament byggt med stadig hand sedan länsmusikreformens genomförande 1988. 

Sverker Gawell har varit en av byggmästarna och jag har lärt mig mycket av honom. Det kändes därför fint att få vara med vid hans avtackning efter invigningskonserten i torsdags. Ny VD och Länsmusikchef i Örebro är Beryl Lunder, som i många år har lett Gävle Symfoniorkester och Konserthus. 

Själva invigningskonserten bjöd på ett stycke ur Skapelsen Joseph Haydn, uruppförande av Vinden som ingenting minns av den svenska tonsättaren Victoria Borisova Ollas samt Symfoni nr 9 av Ludwig van Beethoven. Som medmusikanter hade Svenska Kammarorkestern bjudit in Radiokören samt solisterna Camilla Tilling, sopran, Marianne Beate Kielland, alt, Barry Banks, tenor, och Audun Iversen, bas. Tillsammans bjöd de på en gnistrande och glädjefylld musikupplevelse. 

Jag hann inte klart med bloggen innan fredagens konsert, så nu sitter jag hemma i favoritfåtöljen och skriver. Helga har bedarrat och enstaka regndroppar slår mot fönsterna. Också gårdagens konsert blev en stor upplevelse. Tack för det, alla medverkande! 

Jag har sagt det förr och det tål att upprepas: Att vara chef för en institution som Berwaldhallen är en ynnest. Jag har kloka och kompetenta kollegor, får vara nära våra lysande ensembler Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester och möta alla de artister de samverkar med och jag har anledning att ta del av det omgivande musiklivet på alla möjliga sätt. Bättre kan det inte bli. 

God lördag på er allihop! 

Helena Wessman den 5 december, 2015.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".