Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Vad i all världen har jag att berätta?

Publicerat lördag 19 december 2015 kl 11.17

Mitt umgänge på sociala medier gör mig förvisso mindre uppmärksam på maken, men världsfrånvänt är det inte. Tvärtom finns där mycket fint att lyfta fram för den bloggare som saknar idéer.

Maken bråkar på mig för att jag i hans tycke lägger för mycket tid på Facebook. "Sån't dritt", skulle han ha sagt om han vore värmlänning. Det är han inte, men också på stockholmska med västmanländsk touch kan mitt umgänge på sociala medier avfärdas som tramsigt och världsfrånvänt. 

Jag håller förstås inte med. Att jag för ofta fastnar med blicken på pekskärmen är förvisso sant. Maken borde få större del av min uppmärksamhet de få timmar vi hinner umgås. Men att mitt facebookande leder till försvagad verklighetskontakt stämmer inte alls. 

När jag i morse tog mig ur sängen för att skriva årets sista blogg var jag helt tom. Hade inte minsta lilla tråd att börja nysta till en text.  

Veckan har varit ganska vanlig, vilket betyder att det mesta redan är omskrivet. 

Två styrelsemöten på Kungliga Musikhögskolan respektive Svensk Scenkonst med efterföljande julbord - samma dag. Halvannan timmes fotografering med skicklige Bo Söderström, till vardags andreviolinist i Sveriges Radios Symfoniorkester. En rad avrundande samtal och möten med medarbetare. Den mer än vanligt ojämna kampen mellan mejlboxens inflöde och minuternas jakt. Och så förstås den fina julkonserten med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Marit Strindlund. 

Om allt sådant har jag nog skrivit förut. Och att jag är stolt över våra fina ensembler och alla de hängivna kollegor de har omkring sig vet ni ju redan. 

Så vad i all världen har jag då att berätta? 

Efter några timmars tidningsläsande, också det med näsan mot pekskärmen, och en tur på sociala medier är läget ett annat. Det finns ju mängder av fina händelser att lyfta fram! 

Neta Norén, som sedan många håller igång parallella karriärer som saxofonist och musikproducent, puffar för att den banbrytande saxofonkvartetten Rollin' Phones firar sitt 30-årsjubileum med en ny cd.  

Likaså parallellkarriärande violinisten och gästprofessorn vid Stockholms konstnärliga högskola Anna Lindal annonserar årets sista konsert på den konstnärliga projekt- och mötesplatsen Khimaira. Det är den danska saxofonisten Mette Rasmussen och den portugisiska trumpetaren Susana Santos Silva som sammanstrålar i Stockholm för att för att första gången framträda tillsammans. 

Tubaisten Yngve Nordström, sedan trettio år länsmusiker vid Smålands Musik och Teater, puffar för Kulturrådets satsning på att sprida Skapande skola-projekt till förskolor i glesbygd. Över femhundra konserter där småttingarna får möta professionella musiker ska det bli.  

Pensionerade domkyrkoorganisten i Skara, Kerstin Ek, skriver att hon idag ska gå på konsert med S:t Jacobs kammarkör och Linnékvintetten under ledning av Gary Graden. Linnékvintetten är ännu en länsmusikensemble med anor, bildad 1986 vid dåvarande regionmusiken i Uppsala, och under många år turnépartner till Skara oratoriekör. Kerstin skriver att hon minns samarbetet med stor glädje. Så också jag. Jag var nämligen Linnékvintettens trombonist då det begav sig. 

Av skådespelaren och forskaren Fia Adler Sandblad, får jag veta att en forskargrupp vid Göteborgs universitet fått medel till att dokumentera stadens fria scenkonstliv under åren 1970 - 2000.  Flöjtisten Elisabet Anderberg puffar för en julkonsert i Kungsholmens kyrka och Lennart Åkermark, tidigare chef vid Scenkonstbolaget i Sundsvall, lyfter fram torsdagens julkonsert med Nordiska kammarorkestern. 

Anna af Vattnäs, alias vår svenska världsalt Anna Larsson, har lagt upp maskeradbilder på sig själv och maken Göran Eliasson, tenor. Längre ned på tidslinjen läser jag om de många projekt den dynamiska duon har på gång. Bland annat driver de det egna operahuset Vattnäs konsertlada och producerar opera i Dalhalla. Vid sidan av sina sångarkarriärer. Det är mycket imponerande! 

Jag skulle kunna fortsätta min uppräkning mycket längre, men inser att lördagens pekskärmskvot med råge är överskriden.  

Låt mig bara avslutningsvis gratulera sångerskan och orkesterchefen Susanne Rydén, som i måndags utnämndes till preses (ordförande) i Kungliga Musikaliska akademien. Grattis också till dirigenten Patrik Ringborg och Radiosymfonikernas konsertmästare Malin Broman för toppnoteringarna på musiktidskriften Opus lista över "musiker, organisationer och fenomen som gjort mest avtryck och intryck under året". 

Och allra sist, men definitivt inte minst, varm tack alla medarbetare i Berwaldhallen för ett fantastiskt samarbete! Jag tillönskar er alla en riktigt skön avslutning på året. 

Själv tar jag nu ledigt ett par veckor och återkommer med bloggen i januari. Mindre pekskärm och mer make är mitt motto. 

God Jul och Gott Nytt År! 

Helena Wessman, den 19 december 2015. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".