Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Tre välmeriterade finalister i Solistpriset

Publicerat lördag 16 januari 2016 kl 10.32

Allt är tillbaka i vanliga gängor efter julledigheten. Administrationen jobbar för högtryck och Radiokören har repeterat. Sveriges Radios Symfoniorkester redan har gett två konserter och ska snart genomföra en tredje. Idag avgörs vem som vinner Solistpriset 2016.

Lördagen fick en tidig start. Det är mycket att hinna innan jag ska bege mig till Berwaldhallen och finalen i Solistpriset, Kungliga musikaliska akademiens tävling för unga musiker och sångare. De sedvanliga morgonbestyren ska klaras av, jag ska öva och jag ska skriva blogg.  

Övningen exekverades idag både på mitt instrument och framför spegeln där jag flera gånger har pratat mig igenom min konsertpresentation. Idag har jag nämligen äran att vara konferenciär (det stavas faktiskt så om talaren är en kvinna). 

Lite nervös är jag allt. Fast det är förstås inget mot hur det just nu lär kännas för de tre finalisterna. Just det avundas jag dem inte, även om jag skulle ge mycket för att vara lika skicklig på mitt instrument som de är. 

Oavsett dignitet, nervositet botas bäst med noggranna förberedelser. Varje moment ska nötas in, så att kroppen kan gå på autopilot om det behövs, och sinnet ska tämjas till totalt fokus på uppgiften. För finalisterna räcker det ju inte med att "klara av" sitt framträdande. För att vinna måste de glänsa såväl tekniskt och musikaliskt, som med sitt artisteri. 

Tre finalister får vi höra idag: Sebastian Stevensson, fagott, Christopher Hästbacka, piano och Elna Carr, violin. De backas upp av Sveriges Radios Symfoniorkester, som också ackompanjerar förre solistprisvinnaren David Huang i ett stycke för piano och orkester. 

För att komma till final har de provspelat två gånger. Först i Kungliga Musikaliska akademiens stipendieprovspelningar där 250 musiker och sångare deltog. Sedan i semifinalen tillsammans med 13 andra. Uttagningarna har varit slutna, men idag kommer Berwaldhallen att vara fylld med publik. Konserten sänds dessutom direkt i Sveriges Radio P2. 

Sebastian Stevensson är uppvuxen i en musikfamilj i Sigtuna. Han började med klarinett, men gick i tioårsåldern över till fagott. Sjutton år gammal började han på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och fortsatte sedan sina studier i Mannheim i Tyskland  

Idag är Sebastian Stevensson anställd som solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester och har under kortare perioder uppburit samma position i en lång rad orkestrar. Han undervisar högskolestunder, har fina solistuppdrag  och tog häromåret hem första pris i Gillet-Fox Bassoon Competition i New York. 

Christopher Hästbacka är uppvuxen och utbildad i Stockholm. Han har en kandidatexamen från Kungliga Musikhögskolan, en master från Edsbergs Slott och har deltagit i en mängd internationella mästarklasser. Nu går han påbyggnadsutbildningen i interpretation vid Edsbergs slott, det som tidigare kallades diplom. 

Han har förärats fjärde pris i Nordic Piano Competition. I den svenska Steinway-tävlingen har han vunnit såväl första, som andra och tredje pris och avgått som segrare i pianoklassen i Stockholm International Music Competition. 

Elna Carr innehar sedan i höstas positionen som tredje konsertmästare i Danmarks Radios Symfoniorkester. Hon framträder som solist med symfoniorkestrar och hörs i olika kammarmusikaliska sammanhang, framförallt i duo med pianisten Håkan Quennerstedt. 

Elna Carr är uppvuxen i Skåne i en familj där alla spelar folkmusik och 2005 tilldelades hon Zornmärket och blev riksspelman. 2013 vann hon första pris i VM i träskofiolspel. Bland hennes övriga priser och utmärkelser finns Duo Carr Quennerstedts framgångar i kammarmusikbiennalen Ung & Lovande 2011. 

Precis som våra andra finalister har Elna en lång utbildningsbana med studier i Stockholm, Malmö, London och Köpenhamn. 

Solistpriset har tre mycket välmeriterade finalister, således. Det pris om hägrar är en större summa pengar, en turné för Musik i Syd, ett soloframträdande med Göteborgs Symfoniker samt utnämningen till P2-artist under två år. För prissumman står Inga och Einar Rosenborgs stiftelse. 

Också förra lördagen åhörde jag en spännande final. Då i Polstjärnepriset som vänder sig till musiker i åldrarna 14-18 år. För Polstjärnepriset står Vänersborgs kommun i samarbete med Göteborgs Symfoniker och med stöd av Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester och det lokala näringslivet. 

I Polstjärneprisets final tävlade Jonna Simonsson, violin, Klara Borgqvist, oboe, Johan Dalene, violin och Daniel Thorell, cello. Det blev en rafflande uppgörelse, då alla spelade på mycket hög nivå för sin ålder. Vinnare blev till sist Daniel Thorell. Grattis! 

Detta är veckan då allt kom i vanliga gängor efter julledigheten. Det betyder för min del möten, möten, möten. De flesta väldigt inspirerande, några av tyngre art. Uppdraget som konserthuschef är som livet i övrigt. Ljuvt och lett om vartannat. 

Våra ensembler är förstås i full gång. Radiokören har repeterat inför nästa veckas framförande av Joseph Haydns Mässa nr 7, "Pukmässan". Sveriges Radios Symfoniorkester har konserterat tillsammans med pianosolisten David Huang och den spanske dirigent Jaime Martin, som båda medverkar i Solistprisfinalen idag. 

Och administrationen stretar på. Vi är få så alla har mycket att göra. Men så får vi också mycket gjort. Tack för det, alla kollegor. 

Klockan tickar snabbt, men jag håller min plan. Morgonens uppgifter är avklarade och jag kan i lugn och ro bege mig till Berwaldhallen. 

Trevlig helg! 

Helena Wessman, den 16 januari 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".