Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Turnéliv

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 11.36

Den långa turnén med Sveriges Radios Symfoniorkester är inne på sin sjunde dag och har nått Alicante på spanska solkusten. Efter en välbehövlig frikväll laddar vi för konsert i Murcia sju mil härifrån. Det är stort att få resa med orkestern och se musikerna i aktion kväll efter kväll, liksom att följa det fina arbete som utförs av våra tekniker och administratörer.

Turnéliv. Fantastiska musikupplevelser i en räcka vackra konserthus. Solist, dirigent och orkester som ger allt och hängivna kollegor som bäddar för att de ska kunna göra det.  

Turnéliv är också långa resor, sena kvällar och nytt hotellrum varje natt. Att delvis tappa orienteringen och lydigt följa flocken. 

Den långa turnén med Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigenten Daniel Harding är inne på sin sjunde dag och har nu nått Alicante på spanska solkusten. Vi anlände igår eftermiddag och hade kvällen fri. En välbehövlig vila för våra musiker, tekniker och turnéadministratörer. 

Turnén inleddes formellt i söndags, men startade egentligen redan förra veckan med de tre konserterna hemma i Berwaldhallen. Instrumenttransporten avgick fredag kväll och på söndagen lämnade turnésällskapet landet. Själv anslöt jag i måndags. 

Vi är 113 personer som reser tillsammans, vilket ställer krav på samordning. Allt är minutiöst planerat av turnéledningen och den spanska agenturen. Vi andra bidrar genom att sälla oss till flocken och lydigt gå dit turnéledningen pekar. 

Medgörligheten är nästan komisk, men om alla tog egna initiativ skulle det inte fungera. Istället stänger en av och följer med utan att riktigt veta vart gruppen är på väg. Ibland så till den grad att en tar rygg på vilt främmande människor och kommer på villovägar.  

Eller tvärtom, obetänksamt tar en täten utan att veta vandringens mål och vilseleder reskamrater som snällt slår följe. 

Alla hotellrumsbyten och passiva transporter är förvirrande. Redan efter knappt halva turnén har jag svårt att minnas platserna vi besökt och har knappt ordning på vilken veckodag det är. Tur att vi nu stannar upp ett tag. I Alicante bor vi tre nätter i rad. 

Fördelarna med att vara på turné är uppenbara och uppväger med råge eventuella förtretligheter.

Det är stort att få resa med orkestern och se musikerna i aktion kväll efter kväll, liksom att följa det fina arbete som utförs av våra tekniker och administratörer. Under transporterna uppstår också fina samtal som för mig närmare mina kollegor. 

Fyra konserter har vi genomfört hittills, i Barcelona, Zaragoza, Vitoria-Gasteiz och Madrid. Ikväll framträder Sveriges Radios Symfoniorkester i Murcia, sju mil härifrån, och på söndag i Alicante. 

Därefter går turnén vidare till Italien med konserter i Turin, Pavia, Venedig och Perugia. Vi avslutar sedan med en krok till Ljubljana i Slovenien. Sammantaget blir det elva konserter på 17 dagar. Eller 14 konserter på 21 dagar om vi räknar med Stockholm. 

Vi har två solister med oss. På den första turnéhalvan portugisiska pianisten Maria João Pires. Därefter violinisten Veronika Eberle från Tyskland. Eberle tar vid från och med söndagens konsert här i Alicante. 

Maria João Pires förtrollar publiken med sitt ömt kärleksfulla musicerande. Ett sätt att göra musik som passar Daniel Harding och Sveriges Radios Symfoniorkester synnerligen väl. Tillsammans framför de Pianokonsert nr 2 av Frédéric Chopin, ett verk som ställer stora krav på dirigent och orkester att lyhört följa minsta lilla skiftning i tempo och uttryck. Samspelet är rent hisnande. 

Efter paus framför Harding och orkestern Symfoni nr 9, "Nya världen" av Antonin Dvorak. En symfoni som en kan tro sig känna utan och innan, men i vilken jag finner nya dimensioner varje kväll. 

Särskilt konserten i Madrid var en "rysare" med en mycket finstilt tolkning av Harding exekverad med hundraprocentig precision av topptaggade Radiosymfonikerna. Med finstilt menar jag absolut inte blygsamt eller tillbakadraget, utan den våldsamma kraften fanns där också. Det jag upplevde var att Harding tack vare musikernas extrema följsamhet kunde musicera helt fritt. 

Att som publik få vara del av ett sådant skeende är andlöst spännande och stundtals var det knäpp tyst i den stora konsertsalen med över 2.000 åhörare. När jublet bröt ut efter det sista ackordet löstes anspänningen upp och jag föll i tårar. Så tagen var jag av musikupplevelsen och så stolt över vad Sveriges Radios fina musiker kan åstadkomma. 

Under och efter konserten på söndag sker "vaktombyte" i orkester och administration. Konsertmästaren Malin Broman och flera av stämledarna i träblås och brass blir avbytta av konsertmästaren Tomo Keller och utvilade stämledarkollegor som flygs in från Sverige för att framföra Johannes Brahms Violinkonsert med Veronika Eberle och sedan vara med resten av turnén. 

Tillsammans med musikerna anländer turnéledaren Kristina Westman, som ska ledsaga oss i Italien och Slovenien. Hon byter av Pär Ohlsson, vilken lett turnén här i Spanien. I turnéledningen ingår också inspicienten Dace Vinklere som är med hela resan. 

Vaktombytet omfattar också kör- och orkesterchef Birgit Lundmark och Ulrica Stjernqvist, redaktör sociala medier samt producenten Jan B Andersson och musikteknikern Maurice Mogard. De två senare ersätts av Carrie Budelman och Erland von Heijne, vilka ansvarar för inspelningen av de kvarvarande konserterna.

Vi andra passar på att tvätta lite kläder under stoppet här i Alicante och reser sedan vidare tillsammans. Men först ska vi som sagt framträda i Murcia och Alicante. Efter en dags uppehåll är längtan stark att åter höra vår fina orkester musicera. 

Helena Wessman, den 23 april 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".