Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Snökaos och sällan spelad Schubert-symfoni

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 10.27

Oavsett väderlek pågår verksamheten. Således genomförde Sveriges Radios Symfoniorkester onsdagens konsert, århundradets snöoväder till trots. Två tredjedelar av publiken uteblev, men de som tagit sig till Berwaldhallen fick en sprudlande musikupplevelse. När Radiokören sjunger om änglar i morgon lördag hoppas vi på strålande vinterväder och att Engelbrektskyrkan fylls till sista plats. 

 

Jag brukar undvika att prata väder, men den här veckan är det nästan oundvikligt med all den nederbörd som kommit till oss här på östkusten.  

För min del började  det med helgens snöstorm på Gotland där maken och jag halkade omkring med sommardäck på bilen. Bittetidigt måndag morgon styrde vi sakta kosan mot Visby och färjan till Nynäshamn. Båtresan blev en förskräcklig. 

I onsdags drabbade ovädret Stockholm med det största snöfallet på över hundra år. En närmast surrealistisk upplevelse med totalt kaos i trafiken och halvmeterdjup snö på trottoarerna. Men runt Berwaldhallens kontorsvilla var det vackert med snötyngda träd i vintrigt skymningsljus. 

Nu är det fredag morgon och enligt mobilappen ska åtminstone tågtrafiken ha återgått till det normala. Jag passar på att skriva några rader innan det är dags att cykla till stationen. 

Snökaos eller inte - verksamheten har sin gång. Sålunda genomförde Sveriges Radios Symfoniorkester onsdagens konsert, trots att två tredjedelar av publiken inte lyckades ta sig dit. De som kom fick sig till livs sprudlande musik i varm atmosfär. 

Dirigent denna vecka var israelen Omer Meier Wellber. Han gästade oss för andra gången och återseendet blev kärt. "Detta är en mycket speciell orkester", sa han då vi talades vid innan torsdagens repriskonsert. "En verkligt intelligent orkester på så sätt att musikerna inte enbart är snabba med att fånga upp det jag vill göra. De drar egna slutsatser och vidareutvecklar mina idéer." 

Entusiasmen var ömsesidigt. "Roligt. Spännande. Utvecklande. Honom måste vi snabbt bjuda tillbaka", var några av de kommentarer jag hörde från våra musiker. Och visst kommer han tillbaka. Hösten 2017 har vi en vecka bokad. 

Produktionen som sådan blev otursdrabbad då båda solisterna med kort varsel tvingades lämna återbud. Pianosolisten David Huang av familjeskäl och trumpetsolisten Tarjei Hannevold på grund av sjukdom.  

Verket de skulle ha spelat var Pianokonsert nr 1 av Dmitrij Sjostakovitj och lyckligtvis fann vi ersättare som har verket på repertoaren: Henrik Måwe, piano, och Joakim Agnas, trumpet. De framförde musiken på ett lysande sätt. 

På programmet i övrigt stod Franz Schuberts Symfoni nr 3, som ingen kan minnas när vi senast framförde i Berwaldhallen. Tankeväckande, tycker jag. Den symfoniska repertoaren är så omfattande att även verk av riktigt kända tonsättare kan behöva lanseras på nytt. 

Radiokören tillbringar veckan ihop med den svenske dirigenten Gary Graden. Också han lovordar sina medmusikanter. "Radiokören är ytterst vital och yttest ungdomlig och gör allt möjligt spännande på den absolut högsta nivån", säger han i en videointervju på Berwaldhallens hemsida. 

Konsert blir det imorgon lördag i Engelbrektskyrkan. "Om änglar..." har vi kallat programmet som har som utgångspunkt Rainer Maria Rilkes Duino-elegier. Moderna körklassiker kopplas till två uruppföranden av Nana Forte och Bo Hansson. Vid sidan av Radiokören och Gary Graden medverkar Filip Graden, cello, Vidar Andersson Meilink, viola och Mattias Wager, orgel. 

Radiolyssnarna kan del av veckans produktioner fredagen den 2 december, då såväl Radiosymfonikernas som Radiokörens konserter sänds i P2 med start kl 19.00. 

Omsider sänds också våra bonuskonserter. Som en del i firandet av tonsättaren och radioprofilen Karl Birger Blomdahl, som föddes för hundra år sedan, spelar vi in en räcka kammarmusikverk. Inspelningarna görs inför publik efter ordinarie konsert och erbjuds som en bonus till kvällens åhörare. 

I höst har vi gjort fyra sådana inspelningar, två av dem denna vecka. I onsdags framfördes Trio för klarinett, violoncell och piano av Radiosymfonikernas soloklarinettist Andreas Sundén, cellisten Jakob Koranyi och Gunilla Süssman, piano. 

Igår fick vi höra Solistprisvinnaren och P2-artisten Sebastian Stevensson, fagott, och Asuka Nakamura, piano. De bjöd på Blomdahls Liten svit för fagott och piano, Wellen för fagott och piano av Anders Eliasson samt uruppförandet av Kim Hedås Signs för solofagott. 

Vid bonuskonserterna ledsagas lyssnarna av journalisten och forskaren Christina Tobeck. Hon har en doktorsexamen från Göteborgs Universitet baserad på en avhandling om just Karl Birger Blomdahl. En av många radiokollegor att vara stolt över. Jag kan varmt rekommendera hennes P2-dokumentärer. 

Dagens begiven är utdelningen av Musikförläggarnas pris. Artister och upphovsmän prisas utifrån en lång räcka kategorier. Jag deltar med anledning av Årets konstmusikpris, för vilket jag sitter i juryn. 

Nominerade tonsättare är Anna-Lena Laurin, Daniel Börtz,  Sofia Jernberg, Sven-David Sandström, Albert Schnelzer, Rolf Martinsson, Tobias Broström och Victoria Borisova-Ollas. Det blir ett pris vardera för Liten ensemble/Kammarmusik och Stor ensemble/Opera. Vilka som vinner offentliggörs i eftermiddag. 

Från i måndags och en tid framöver får vi klara oss utan ordinarie kör - och orkesterchef, då Birgit Lundmark är ledig för att pröva ny anställning vid Kristiansands Symfoniorkester i Norge. Vi önskar henne varmt lycka till! 

Helena Wessman, den 11 november 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".