Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Engelskt i advent och Bowie-hyllning

Publicerat fredag 2 december 2016 kl 11.49

Publikintresset är stort för veckans två produktioner med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Radiosymfonikerna hyllar David Bowie med fyra utsålda konserter. Radiokören slår publikrekord i Engelbrektskyrkan med "Engelskt i advent". Och så firar vi tre korister som varit Radiokören trogna i 25 år: Rickard Collin, Annika Hudak och Ulla Sjöblom.

Kreativiteten är ett gåtfullt fenomen. Den är svår att kommendera och kan bli helt blockerad - eller lika gärna oväntat bryta igenom hjärnans stelnade vindlingar likt en källåder. 

Det senare hände i morse då jag unnande mig att musicera några minuter extra. Mitt i en krånglig passage rullade hjärnan fram en möjlig lösning på ett problem jag länge stått rådlös inför. Jag spelade klart och kunde sedan skriva en smärre uppsats i ämnet. 

Kreativiteten kan inte kommenderas, men man kan bädda för den. För väldigt många år sedan hörde jag en föreläsning och "serendipity", slumpartade genidrag. Föreläsaren menade att snilleblixtar inte alls föds ur tomma intet, utan byggs upp under långvarig kunskapsinhämtning. Själva blixten kommer då vi lyckas släppa tanken fri. 

Med kunniga och fritt tänkande kollegor kommer blixtarna tätt. Vid flera tillfällen den här veckan har jag suttit vid mötesbordet och tänkt att det bästa jag kan göra är att hålla tyst för att inte störa det kreativa flödet.  

Sådana möten är som att spela kammarmusik. Någon tar upp ett tema, vilket bejakas genom korta inspel från de andra stämmorna. Så småningom vandrar temat vidare och den förste spelaren lägger sig i bakgrunden för att understödja  melodilinjens framväxt. Och så håller det på. Den ena tanken avlöser den andra tills resonemanget blir så pass genomarbetat att det kan skrivas ned. 

Ett bra tillfälle för fria tankar är på konsert. Imorgon ska jag äntligen få höra Radiokören igen. Det är bara tre veckor sedan sist, men det känns längre. Dirigent är Andrew Manze och på programmet står musik av Christopher Gibbons, Henry Purcell, Ralph Vaughan Williams, Sally Beamish, John Tavener och Hubert Parry. 

"Engelskt i advent" har vi kallat produktionen, som uppenbarligen är lockande. Aldrig tidigare har vi haft så många förköp till en av våra konserter i Engelbrektskyrkan. 

Sveriges Radios Symfoniorkester ägnar sin vecka åt att hylla David Bowie. Dirigenten och arrangören Hans Ek har satt samman ett program utifrån Bowies Berlintrilogi med albumen Low, Heroes och Logder. Publiken kommer att fylla Berwaldhallen till sista plats vid fyra tillfällen. 

Sångsolister är Magnus Carlson, Moto Boy och Jennie Abrahamson. I den här produktionen har Radiosymfonikerna sällskap också av manskören Zero8 samt Jonas Östholm, preparerat piano, Oskar Nilsson, bas och sång, och Niklas Lind, trummor och sång. 

Jag hörde den första konserten igår och det blev en stark upplevelse. Håll utkik i P4-tablån, så får du själv höra hur bra det var. "Bowie i Berlin" är en samproduktion med Göteborgs Symfoniker. 

I måndags avhöll Kungliga Musikaliska Akademien, KMA, sin högtidssammankomst här i Stockholm. Som sig bör hedrades ett flertal musikprofiler med medaljer, priser och stipendier. 

KMA:s främsta utmärkelse, Medaljen för Tonkonstens Främjande, delas sedan 1945 ut till "högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv".

Årets medaljörer är organisten Anders Bondeman, pedagogen och tonsättaren Gullan Bornemark, trombonisten Nils Landgren och operasångaren Nina Stemme. "Högt förtjänta" är bara förnamnet, deras insatser för musiklivet har varit och är banbrytande.  

Alldeles strax ska utmärkelser delas ut också i Berwaldhallen.

Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion håller en ceremoni för att hylla medarbetare som har arbetat 25 år inom respektive företag. Tre av årets "25-åringar" är radiokoristerna Rickard Collin, Annika Hudak och Ulla Sjöblom. Tack och grattis, kära kollegor! 

På tisdag reser Radiokören på turné till Oman och Italien. Mer om det i nästa veckas blogg. 

Helena Wessman, den 2 december 2016. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".