Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Framgångsrik turné och en helt ny violinkonsert

Publicerat söndag 18 december 2016 kl 09.52

Totalsuccé för Radiokörens framträdande med Rai Symfoniorkester i Turin. Ett hyllat uruppförande av Helen Grimes Violinkonsert som Sveriges Radios Symfoniorkester har beställt för konsertmästaren Malin Broman. Luciafirande, julfest och repetitioner inför kommande julkonserter. Ännu en intensiv vecka är till ända.

Som förväntat gjorde Radiokören succé i Turin. De två konserterna var helt utsålda och i applådtacket ropade och stampade den hänförda publiken. Dirigenten James Conlon var rörd, tackade ödmjukt för möjligheten att arbeta med våra korister och uttryckte en förhoppning om att få göra det igen. 

Således kan vi blicka tillbaka till ännu en framgångsrik turné med en av Sveriges Radios ensembler. Inte så lång denna gång, men viktig för att sätta Sverige och Sveriges Radio på kartan och därmed bädda för samarbeten med framstående artister hemma i Stockholm. Allt för att ge svenska radiolyssnare tillgång till ett musikutbud av högsta klass. 

Turnén kom till på initiativ av Rai Symfoniorkester, Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai di Torino, den italienska motsvarigheten till Radiosymfonikerna. På programmet stod Leonorauvertyr nr 3 samt Symfoni nr 9 av Ludwig van Beethoven. Rai-orkesterns chefsdirigent James Conlon ledde de totalt tre konserterna i Oman och Italien.  

Vi kom hem i måndags eftermiddag och redan klockan åtta morgonen därpå sjöng fyra av koristerna i Radiohusets entréhall i Stockholm vid ett luciafirande för Sveriges Radios medarbetare. VD Cilla Benkö bjuder regelbundet in till sådana frukostträffar med framträdanden av våra musiker och sångare. Luciafirandet var mycket stämningsfullt. 

Sedan vidtog vardagen, vilket för Sveriges Radios Symfoniorkester innebar repetitioner inför uruppförandet av Helen Grimes Violinkonsert  som vi har beställt för konsertmästaren Malin Broman. Daniel Harding dirigerade och efter paus framfördes Eldfågeln av Igor Stravinsky. 

Av privata skäl var jag förhindrad att höra konserterna som gavs torsdag och fredag kväll, men jag har läst några mycket positiva recensioner där såväl violinkonserten som Malin Bromas framförande  höjs till skyarna. Jag ser fram emot att efterhandslyssna till radiosändningen via mobilappen SR Play. 

Radiokören var ledig i tisdags och gav sig sedan i kast med julprogrammet som kören framför ihop med Radiosymfonikerna och Adolf Fredriks musikklasser nästa vecka. Fyra konserter blir det då och både Sveriges Radio och SVT spelar in. TV-utsändningen sker på julaftonskvällen. 

En julfest för Berwaldhallens alla anställda har vi också hunnit med. Det var i onsdags. Festkommittén hade gjort ett fint arbete med dukning och musikinslag. Bland annat ett skönsjungande luciatåg med orkestermusiker. Maten hade vi beställt av klarinettisten Dag Henriksson, som på sin fritid bedriver cateringverksamhet. Ett hundratal medarbetare fick några sköna timmar tillsammans. 

Under veckan kom nyheten att styrelsen för Kalmar Läns Musikstiftelse har ställt in vårens produktioner med Camerata Nordica. I offentliga upprop uttrycker musikerna stor oro för att kammarorkestern ska läggas med. En källa jag har talat med säger att så inte alls är fallet.  

Uppenbart är att det råder konflikt mellan styrelsen och orkestern, och att orkestern från årsskiftet saknar ledning. Både länsmusikchefen och orkesterchefen går i pension den 1 januari och den konstnärlige ledaren, violinisten Terje Tönnesen har inte förnyat sitt kontrakt.  

Som utomstående har jag svårt att förstå vad som sker, men det hela är ytterst bekymmersamt. Camerata Nordica är en viktig del av svenskt musikliv och min vädjan till styrelsen är att i sina beslut ge orkestern förutsättningar att verka på samma höga nivå som tidigare.  

I torsdags kungjorde bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst att Mikael Brännvall utsetts till VD efter Ulrika Holmgaard, som gått vidare till annat uppdrag. Mikael Brännväll är vice VD på Dramaten och har under många år suttit i Svensk Scenkonsts styrelse. Ett stort grattis till både Mikael Brännvall och den svenska scenkonsten! 

Helena Wessman, den 18 december 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".