Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Välförtjänt vila efter hängivet och skickligt arbete

Publicerat fredag 23 december 2016 kl 14.44

Julkonserterna har klingat ut och kontorsvillan vilar i mörker. Nu kan Julen få komma. Varmt tack alla medarbetare, radiokollegor och externa samarbetspartners för ett fantastiskt år! Och tack alla ni som lyssnade på radio och kom till konserterna för att höra våra sångare och musiker!

Det är den 23 december och jag sitter på färjan till Gotland. Nu är det verkligen snart jul och tid att knyta ihop säcken, om uttrycket tillåts.  

Det gör jag med julproduktionen som i veckan fyllde Berwaldhallen fyra gånger på två dagar. Tre hundra elever från Adolf Fredriks Musikklasser musicerade ihop med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent var Catherine Winnes. Pia Johansson och Nassim Al Fakir presenterade. 

Jag hörde gårdagens två konserter och njöt storligen. Våra ensembler och solisterna ur kören och orkestern var lysande som alltid. Till det musikklassernas enastående körsång, från femteklassarnas nissekör till de äldre elevernas mogna stämsång. 

Dessvärre är god barn- och ungdomskörsång inte längre någon självklarhet i körnationen Sverige. I en Facebook-diskussion tidigare under dagen konstaterades att "brumsång", då man inte får fatt i melodin, har blivit mer regel än undantag. 

Bristfällig musikutbildning för förskolepedagoger, musikämnets marginalisering i skolan, uppfattningen att den som kritiserar och korrigerar kränker barns rätt att "vara sig själva". Orsakerna är många och resultatet oroar. 

Att få utveckla sin sångröst handlar inte bara om själva sjungandet. Det går djupare än så, ända in i vår självuppfattning och vårt mod att erfara och uttrycka det som ord inte kan fånga. Att förmena barn förmågan att sjunga ordentligt är att beröva dem en viktig del av livet. 

Den som vill höra hur fint Adolf Fredriks Musikklasser klingade ihop med Radiokören och Radiosymfonikerna kan slå på Sveriges Radio P2 ikväll och SVT på julafton. 

Nu har våra sångare och musiker ledigt och detsamma gäller Berwaldhallens administration. Kontorsvillan vilar i mörker. Åtminstone över julhelgen. Några få arbetar under mellandagarna, de flesta återkommer den 3 januari då trettondagskonserterna börjar repeteras.

Vilan är synnerligen välförtjänt. 

År 2016 har varit framgångsrikt på alla möjliga vis. Enastående konserter som nått vår publik i radiosändningar och på plats i Berwaldhallen. Skivinspelningar och prestigefyllda turnéer. Östersjöfestivalens alla konserter och seminarier. Vårt Riksting för västerländsk konstmusik som rönt stor uppmärksamhet. Externa arrangörer som hyrt in sig i Berwaldhallen. Och utvecklingsarbete på längden och tvären. 

Inte konstigt att vi alla är lite trötta. 

Jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare, radiokollegor och externa samarbetspartners för hängivet och skickligt arbete i musikens tjänst! Tack också till alla som lyssnat på våra konserter! Utan er vore musiken intet.

God Jul och Gott Nytt År! 

Helena Wessman, den 23 december 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".