Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Marika i P4 är ett personligt och underhållande program med fredagskänsla.
Lyssnarnas berättelser

Vad har fobin fått dig att göra?

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 11.38
Annika Jankell berättar om sin ormskräck
(4:09 min)
Från vänster: Undertecknad Ronnie Ritterland - webb och dialogredaktör samt för den här gången även bisittare, sen vår återkommande huspsykolog - Anna Bennich Karlstedt, Marika Carlsson programledare som ni nog känner igen vid det här laget och så den huggormsrädda journalisten Annika Jankell som vi hörde i början av programmet.
Från vänster: Undertecknad Ronnie Ritterland - webb och dialogredaktör samt för den här gången även bisittare, sen vår återkommande huspsykolog - Anna Bennich Karlstedt, Marika Carlsson programledare som ni nog känner igen vid det här laget och så den huggormsrädda journalisten Annika Jankell som vi hörde i början av programmet. Foto: Anne Ibelius / Sveriges Radio

Den här veckan talar Marika Carlsson och bisittaren Ronnie Ritterland med sina gäster om fobier.

Hur är det med dig som lyssnar, är din största skräck att hissen inte kommer att gå ända upp? Vad har du för fobier? Hur påverkar de dig?

Spindlar, hissar och höjder - läs och lär av lyssnarnas berättelser i chatten!

josefinelinden: @RonnieRitter människor. Allt. ??

11:58, 6 May 2016

BengtOswin: @RonnieRitter Skulle hellre se bröstvårtor på Facebook än fötter, fötter som är så äckliga, fötter i sandaler utan strumpor = fy ***

12:03, 6 May 2016

BengtOswin: @RonnieRitter Undviker att titta ner på folks fötter. Men har hänt att jag gått från uteservering med halvt uppätet, för fötternas skull.

12:06, 6 May 2016

Ronnie: "Har du en fobi? Vad har den i så fall fått dig att göra ... eller inte göra?"

12:06, 6 May 2016

BengtOswin: @RonnieRitter Absolut! Absolut! :-) Låt folk springa nakna på stan, bara de har strumpor på sig.

12:08, 6 May 2016

Ronnie: Ämnet för dagen är alltså - FOBIER! Vi kommer vrida och vända på vad en fobi egentilgen är - om man kan bli fri från den och vad skillnaden mellan fobi och andra sorters rädslor är! Missa inte att lyssna 13-15 och idag är det faktiskt jag som får hoppa in som bisittare =) Hasse är nämligen på semester den rackarn! =)

12:10, 6 May 2016

josefinelinden: @RonnieRitter kan sitta inne hela dagar pga känner mig för ful för att ens gå till affären. Tex

12:14, 6 May 2016

BengtOswin: Ronnie du har en fobihistoria i DM på twitter du gärna får dela vidare ☺

Ronnie: Den ligger i chatten redan - ser du?

13:01, 6 May 2016

Stellan Nilsson: För 25 år sedan låg en kopparorm under en hink som jag lyfte på. Jag går aldrig till den delen av tomten igen.

Ronnie: Hur reagerade du då?

13:12, 6 May 2016

Stellan Nilsson: Under i sommarstugan för 25 år sedan låg en kopparorm under en hink som jag lyfte på, jag går aldrig till den delen av tomten igen. 25 år senare

13:12, 6 May 2016

Agneta : Kul med dig som bisittare Ronnie! Andra har fobi mot mig. Jag har så otroligt bra doftsinne så andra blir rädd att de ska ex lukta i munnen osv. Jag säger aldrig nåt om hur andra luktar:)

Ronnie: Tack vad glad jag blir! Hur upptäckte du att du att andra hade fobi mot dig? Berätta mer!

13:14, 6 May 2016

Stellan Nilsson: Fullständigt paralyserad gick jag därifrån. Ryser bara jag tänker på det. 25 år senare.

13:14, 6 May 2016

Elliott: Har lite olika fobier jag med men min största är nog spindlar. Kommer ihåg när jag satt och grät en hel natt för det var en liten spindel på mitt golv. Kan även inte kolla på en bild av dem blir illamående och så himla skrämd. Hatar verkligen dem

Ronnie: Hej Elliot! Hur länge har du haft denna fobi - minns du hur den började!

13:15, 6 May 2016

David Bernhoft : Jag har en jättefobi för getingar och bin. Och springer som en galning när jag ser dom. Har blivit stucken och tycker bara dom ser så elaka ut. Tror det kommer från när jag vart anfallen av en massa getingar då jag kom för nära ett getingbo.

13:15, 6 May 2016

Annika M: Jag har också haft svår fobi för ormar. Kunde inte se tecknade på bild. Men för cirka 10 år sedan gjorde jag slag i saken och fick hjälp via KBT. Det var oerhört jobbigt för det kom en massa annat också, men nu kan jag faktiskt se ormar på tv, i tidningar och böcker samt möta dem i naturen utan att dö. MEN jag tycker fortfarande de är otrevliga typer :-)

13:18, 6 May 2016

Emma: Jag har en fobi mot att åka buss längre sträckor utan att kunna hoppa av. Jag får en klaustrofobisk känsla och får panik. Detta har begränsat mitt liv nåt oerhört, kbt har inte hjälpt.

13:18, 6 May 2016

Stellan Nilsson: Jag är precis som Annika som pratar nu. En gren som är lite kurvig (liknar en orm) reagerar jag direkt på. Även mitt i stan.

13:20, 6 May 2016

Jess: Jag har utvecklat en fobi för att kräkas. Det ger mig panikångest. Det kommer förmodligen från när jag var liten. Jag är allergisk mot ägg, men åt det ändå, för jag tyckte det var så gott. Det slutade alltid med besök på damrummet. Det försvann i tonåren, men kom tillbaka plötsligt en dag i vuxen ålder, och det var också då jag fick min första panikattack. Antar att det kanske är kroppen som minns, och att det undermedvetet har blivit nåt den förknippar med ångest?

13:20, 6 May 2016

Rolig läsning: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=hoplophobe

13:21, 6 May 2016

Stellan Nilsson: Jag tror fobier mot ormar är det ologiska i deras beteende.

13:23, 6 May 2016

Agneta : När de pratar är många inte rättvända mot mig utan står lite snett så andedräkten inte landar rakt i ansiktet( ingen idé ändå, känner den på så långt avstånd) säger själva att de är lite svettiga för de stressat runt osv. Angående mitt tidigare inlägg om doftsinnet

13:23, 6 May 2016

Elliott: Hade inget problem med dem när jag var yngre men det var nog när jag ungefä13 år (är 16 nu) som jag smått fick en fobi genom att jag såg massa bilder på stora håriga spindlar så det var egentligen ingen speciell händelse!

13:24, 6 May 2016

Stellan Nilsson: Man kan också ha fobi mot fobier. Det heter Phobifobi. Blir lite som moment 22.

13:24, 6 May 2016

Mikael: Jag har en smärre fobi för att prata i telefon. Jag väntar hellre ut signalerna och får ett sms eller mail. Ganska underligt kanske då jag arbetat med administrativa uppgifter där man hela tiden var tvungen att svara i telefon, och numera har en ledande roll där det ska ringas en hel del. Jag drar mig verkligen för varje samtal.

13:32, 6 May 2016

Sanne: Jag har spindelfobi. Det hjälper inte att jag har arbetat som trädvårdare i Botaniska trädgården i Edinburgh. Där var jag bl.a ansvarig att klippa häcken som går runt hela området. Inklämd mellan järnekshäcken (cm 2.5m hög) och ett staket (nästan lika högt) var det innan jag började arbetet ungefär 25cm avstånd. Man har begränsat rörelseutrymme! Där emellan tycker också spindlarna om att göra nät. De små spindlarna kunde jag efter en timma mer eller mindre ignorera. MEN. när de stora bokstavligt hoppade på mig reagerade jag impulsmässigt i pankt. Jag slog med den motordrivna häckklipparen på benen. Den har ett "dead-mans-handle" so gör att motorn ska strypas när man släpper med ena handen. Jag släppte naturligt vis den andra. Tur för mig var att jag hed valt det ensidiga bladed. Och att jag slog med baksidan. Annars hade benet fått sig rejäla skador. Det dumma var att även när ja gmärkt min reaktion occh hur farlig den var hände det både två och tre gånger till. Kunde verkligen inte kontrollera reaktionen! Spindeln skulle väck! Även om den i sig var mindre farlig (ja, de är väl inte faliga alls förutom i mitt huvud) än en häcktrimmare i full fart...

Ronnie: Tack för ett utförligt svar! sannerligen ett ämne som berör vi drunknar i mejl och det är fantastiskt!

13:34, 6 May 2016

P: Jag har fobier för fjärilar.. vidriga djur! /P

13:34, 6 May 2016

Jess: Hur vanliga är de olika fobierna? Och är det nån fobi som ökat i antal på senare år?

Ronnie: Nu har vi vår huspsykolog med oss så vi får se om hon kommer kunna svara på kanske inte exakt din fråga men i alla fall de valigaste fobierna! Stay tuned =)

13:36, 6 May 2016

Mario Usilla: Det värsta/äckligaste som finns är när man upptäcker hår i maten... Slås endast av en annan upplevelse, nämligen att man upptäcker håret i maten I MUNNEN!!! Vidrigt. Jag har alltid lämnat maten när detta hänt, oavsett om det varit på restaurang, hemma eller hos vänner på bjudning. Det är sååååå vidrigt att få ett långt hår i munnen. Yaackkkk. Må gott, tack för kul program. /mario

Ronnie: Tack vi är glada för att du både lyssnar och skriver till oss!

13:37, 6 May 2016

Mario Usilla: Det värsta/äckligaste som finns är när man upptäcker hår i maten... Slås endast av en annan upplevelse, nämligen att man upptäcker håret i maten I MUNNEN!!! Vidrigt. Jag har alltid lämnat maten när detta hänt, oavsett om det varit på restaurang, hemma eller hos vänner på bjudning. Det är sååååå vidrigt att få ett långt hår i munnen. Yaackkkk. Må gott, tack för kul program. /mario

13:37, 6 May 2016

Jess: Fobi för att svara i telefon vet jag blir vanligare. Det har jag märkt bland kollegor och vänner, att man drar sig för att prata i telefon. Vad beror det på tror ni?

Ronnie: Hej jag ska försöka få tillfälle att ställa den till Anna vår huspsykolog =)

13:38, 6 May 2016

Body Freedom: Hur vanlig är gymnofobi egentligen? Passa på att fråga beteendepsykologen.

Ronnie: Ska försöka - vad är det för slags fobi? Mvh redaktören som inte hinner kontrollgoogla =)

13:38, 6 May 2016

Anders : Har fobi mot moms blir alldeles skakig och en smula rädd varje gång den ska in. Tror även att jag börjat utveckla en allergi mot den då jag får utslag på kroppen och det börjar klia.

Ronnie: =)

13:38, 6 May 2016

Julia: Min största förbi är ketchup. Jag tycker det är så äckligt så jag vägrar ens att ta i flaskan. Mina kompisar och föräldrar kan ibland få för sig att jaga mig med en ketchup flaska och då låser jag in mig på toan eller springer för livet. Får jag det i munnen eller känner lukten kommer upp en spya. Usch o fy

Ronnie: Hej Julia - vet du var denna fobi kommer ifrån?

13:39, 6 May 2016

Agneta : Skönt att det finns hjälp att få mot fobi. Tycker det är förjäkligt att man ska behöva vara så rädd mot nåt.

13:44, 6 May 2016

Andreas Kullberg: Det är lite synd att vi fortsätter med fobier när det finns effektiva metoder att ganska snabbt bli av med dem. En del av det jag jobbar med är att hjälpa folk bli av med fobier. Ormar, spindlar, flygrädsla, tala inför folk, vad som helst. Alla fobier är inlärda och det finns faktiskt en logik i det hela. Det undermedvetna har lärt sig att något är farligt och har automatiserat en respons så att du ska slippa tänka på det. "Jag fixar det här åt dig, så ska jag se till att hålla dig borta från detta." Typ. Vi har antingen lärt oss över tid, oftast via våra föräldrar som överför fobin, eller vid ett plötsligt och kraftigt känslomässigt engagerat tillfälle med stark rädsla. Eftersom det är ett inlärt beteende så går det också att "lära bort." Ibland går det på en kvart och ibland tar det lite längre tid, som kanske en timme eller två. I värsta fall kan det ta upp till 4 tillfällen/träffar. Min affärsmodell kring detta är att jag tar ett fast pris (10.000) när det fungerar. När det inte fungerar kostar det inget. Det tycker jag alla terapeuter skulle jobba efter. :-)

13:44, 6 May 2016

Agneta : Härlig kommentar om fobi mot att betala moms, jäklar vad jag skrattar

13:44, 6 May 2016

Stellan Nilsson: Phobofobi är fobi mot fobier.

13:50, 6 May 2016

Tanten! : Fobie eller ej! Finns inget värre än karlar med bar svettig överkropp! I affärer, på uteserveringar m.m! där svettpärlorna rinner genom håret på bröstet! Fy sjutton va äckligt! Ormar en annan skräck!

13:51, 6 May 2016

Stellan Nilsson: Vissa fobier handlar om tradition, tex fobi för siffran 4 där ordet i vissa Asiatiska länder liknar ordet död. Det har lett till Terafobi.

13:51, 6 May 2016

Body Freedom: Ronnie: Gymnofobi är finspråk för nakenskräck, en märklig företeelse i dagens upplysta och tolerans- och valfrihetsförespråkande samhälle. Jag räknar den som en inlärd fobi, ungefär som homofobi mm.

13:51, 6 May 2016

Johanna: Tänk när jag hade fått min första lön och sitter i min egna lägenhet och ska fredagslyxa med färska räkor.Kunde inte ta i dom + dom tittar på mig med sina små svarta ögon. Får panik bara jag tänker på det. Det är nåt fruktansvärt läskigt och obehagligt med att ta i skalet. USCH!!!!!

13:51, 6 May 2016

K: Jag tror jag har fobi för att köra bil...ganska nytt körkort men det är en kamp varje gång jag sätter mig i bilen. Jag måste alltid tänka igenom vilka vägar jag kan klara av och vart jag skulle kunna parkera på ett bra och rymligt ställe. Jag ägnar alldeles för mycket av min vardag åt att planera mitt körande (dagar framåt) för att inte behöva hamna i situationer som skapar panik! Tutar nån på mig börjar jag störtgrina! En fobi som är svår att ta på allvar för folk, får ständigt skämtsamma gliringar om varför jag inte kör och att jag bara behöver träna...fast jag kör i stort sett varje dag.

13:57, 6 May 2016

Tina: Hej Jag har i flera år reagerat starkt på hål. Det var för några veckor sen jag fick veta att det finns ett namn OCH att det är fler som känner som jag. Jag får en kliande känsla i hårborsten och hemsk känsla i hela kroppen.

13:57, 6 May 2016

Stellan Nilsson: En huggorm har faktiskt attackerat min syster en gång, jag såg det själv. Är fobier ok i och med sånna upplevelser?

13:57, 6 May 2016

Stephanie : Jag är jätte rädd för gräsbränder. Vet inte varför. Varje gång meteorologerna börjar prata om att det är risk för gräsbränder i naturen byter jag fort kanal och låssas som jag inte hörde va de sa. Om jag inte har hört det kan det inte hända.

14:01, 6 May 2016

Grodan0528: Hej har lyssnat på programmet och har en fråga angående ensessions behandlingen. Jag är allergisk mot det djur jag har fobi mot getingar kan man fortfarande bota en sån fobi? Mvh Annica

14:02, 6 May 2016

Andreas Kullberg: Vad synd att hon tar upp ett så brutalt sätt. Att bli av med fobin kan ske på ett riktigt kul sätt.

14:02, 6 May 2016

Stephanie : Jag är jätte rädd för gräsbränder. Vet inte varför. Varje gång meteorologerna börjar prata om att det är risk för gräsbränder i naturen byter jag fort kanal och låssas som jag inte hörde va de sa.

14:02, 6 May 2016

Ronnie: Andreas - hur då kan man bli av med en fobi på ett kul sätt tycker du? Utveckla gärna =)

14:03, 6 May 2016

Elle Larsson : Hej Jag har trypofobi, det är jätteäckligt. Kan man bli av med det. Känns som det blir värre ju mer jag utsätter mej. Jag går med äckeltjänslor, är livrädd att se något jag blir äcklad av. Elle

14:14, 6 May 2016

Solitude: När jag var 10 år upplevde jag en traumatiserande skilsmässa; "kärnfamiljen" fick en "kärnfamiljeklyvning" och mer eller mindre exploderade i ansiktet på mig. Sedan dess har jag fruktansvärt svårt med känslomässig närhet och att söka social kontakt - jag får totalblockering. Jag tappade 10 års tillit på bara några minuter; den familjetrygghet jag trodde på kastades omkull och jag blev inte bemött med någon förståelse från socialtjänsten som kopplades in. Inte heller har jag upplevt någon situation som lika totalt raserar min - som jag kallar det - relationsfobi.

Ronnie: Tack vi ska faktiskt gå in lite djupare på just social fobi snart - har du någon fråga du vill ställa till Anna som är vår huspsykolog?

14:21, 6 May 2016

Hanna : Hej! Jag har galen ormfobi och relaterar med det som beskrivits tidigare. Jag har inte kunnat se orm på bild eller på TV, MEN jag har börjat utsätta mig genom googla "snakes with hats" för det avdramatiserar det läskiga med ormen.

Ronnie: Hej Hanna! Vilket spännande tips =) Jag ska verkligen försöka få möjlighet att delge det med våra lyssnare! Hur länge har du varit igång med att googla orm i hatt?

14:23, 6 May 2016

Anna Solstråle: Skrev en kommentar men den försvann?

14:38, 6 May 2016

Hanna Pierre Nilsson: Jag tror jag googlat ormar med hatt de senaste månaderna genom ett tips jag fått från andra med ormfobi.

14:38, 6 May 2016

Hanna Pierre Nilsson: Jag tror jag har hållt på med att googla "orm med hatt" bara de senaste månaderna genom ett tips från andra med ormfobi.

14:38, 6 May 2016

Lotta C: Min syster har en fobi som är väldigt riskfri att ha i Sverige. Hon är nämligen sjukt rädd för krokodiler. Jag som tycker att getingar är köttätande monster hade gärna delat hennes fobi.

14:38, 6 May 2016

Hanna Pierre Nilsson: Jag som har galen ormfobi och höjdskräck har utsatt mig själv lite för mina rädslor. Ett tips för ormfobi är att googla "snakes with hats" för det avdramatiserar det läskiga med ormen.

14:38, 6 May 2016

Ronnie: Hej vi läser alla kommentarer innan vi publicerar de här på sidan så viss fördröjning kan förekomma men lugn - allt kommer upp förr eller senare på sajten om det inte bryter mot någon programregel så klart =)

14:39, 6 May 2016

Malou P: Malou P Har skräck för nålar, mest att jag ska skada någon annan. Hur blir man av med dessa tankar? Tror de uppkom vid medicinering mot långvarig sjukdom. Tack!

14:54, 6 May 2016

hanna: Gillar inte att åka hiss som jag undviker i största mån. Att låsa dörren till toaletten som inte har nåt fönster är ingen hit.��

14:56, 6 May 2016

Åsa : Hårspray funkar alldeles utmärkt mot dom äckligt vidriga spindlarna! Har ett stadigt förråd varje sommar..

15:00, 6 May 2016

Anna Solstråle: Psykvården har omorganiserats och många har hamnat i kläm pga det här. Jag gick på psykvården på Södermalm och har fått diagnos på social fobi, panikångest, ångest, add/adhd. Min psykolog bara försvann i december utan förklaring och likadant med min läkare. Gick då hos en specialist på add/adhd. Efter flera månader får jag redan på att den en varit sjukskriven i flera månader och den andra slutat. Nu sen i maj fick jag ny läkartid till den nya mottagningen för add/adhd i Hagsätra. För det första vet jag inte om det är det jag behöver hjälp med och för det andra när jag väl fick komma till läkare där så säger hon att " Du ska inte ha någon terapi. Du har redan fått terapi. Det finns dom som aldrig ens fått komma till en psykolog." Så här sitter jag då utan psykolog och utan hjälp, sjukskriven och blir deprimerad pga det här. Det som erbjuds är piller och mer piller och höjningar av dosen. Så hur ska jag på egen hand ta mig ur det här. Psykvården i Stockholm är ingen vård. Dom erbjuder piller och mer piller tills man blir neddrogad som en zombie. Jag vet, "been there done that". Vill man ha hjälp att trappa ut mediciner för att bli fri i från dom så existerar ingen sådan hjälp överhuvudtaget! Helt sjukt! Helt psyksjukt!

Ronnie: Hej Anna solstråle! Tack för din utförliga berättelse om din upplevelse av psykvården. Nu har vi ju inte möjlighet tyvärr att bemöta din kommentar eftersom vi i så fall hade behövt ha en person med ansvar för det du upplever som kunnat kommentera detta. Ämnet för dagen var ju just fobier men du är så klart varmt välkommen att återkomma till oss med din berättelse eller ställa frågor när vi är i ett ämne som rör det du skriver om. Men jag tackar ändå för att du lyssnar och hoppas att du fick ut något ur dagens program i alla fall. Vänligen Ronnie redaktör =)

15:39, 6 May 2016

Andreas Kullberg: Den här är ju också vansinnigt rolig: https://www.youtube.com/watch?v=OhUmeRBjyGU

Ronnie: Hej igen Andreas! Tack för roligt länktips - ett humorinslag som detta videoklipp är ju alltid värt att dela med sig av. Nu fick jag vänta med att publicera ditt länktips eftersom jag måste kolla igenom allt vi lägger upp på sidan så att det inte är utan för ämnet. Tack för att du var med oss i dag och hoppas att du uppskattade programmet också!

15:41, 6 May 2016


Stort tack alla som hörde av sig i dag och lyssnade på oss! På bilden som Anne Ibelius har tagit ser ni en del av oss som var med och gjorde programmet i dag. Från vänster: Undertecknad Ronnie Ritterland - webb och dialogredaktör samt för den här gången även bisittare, sen vår återkommande huspsykolog - Anna Bennich Karlstedt, Marika Carlsson programledare som ni nog känner igen vid det här laget och så den huggormsrädda journalisten Annika Jankell som vi hörde i början av programmet.

Stort tack alla som hörde av sig i dag och lyssnade på oss! På bilden som Anne Ibelius har tagit ser ni en del av oss som var med och gjorde programmet i dag. Från vänster: Undertecknad Ronnie Ritterland - webb och dialogredaktör samt för den här gången även bisittare, sen vår återkommande huspsykolog - Anna Bennich Karlstedt, Marika Carlsson programledare som ni nog känner igen vid det här laget och så den huggormsrädda journalisten Annika Jankell som vi hörde i början av programmet.

15:57, 6 May 2016

Ronnie: Nästa vecka är det lite pause i Marika i P4 eftersom vi på den här tiden kommer att sända ett specialprogram om Eurovision Song Contest med Carolina Norén som programledare och Björn Kjellman som bisittare direkt från Globen. Jag Ronnie Ritterland kommer dock som vanligt att stå er bi här i livechatten och på webben samt i våra sociala medier! Så hör gärna av er om ni undrar över något eller vill att vi tar upp en eurovisionrelaterad fråga. Mejla i så fall till eurovision@sverigesradio.se !

Men nu! Fortsatt trevlig fredag och god helg på er! =)

16:04, 6 May 2016

Marika Carlsson har bjudit in Annika Jankell till studion för att berätta om hur hon försökt komma över sin intensiva rädsla för reptiler. I dagens Marika i P4 pratar vi om fobier. Liksom Marika Carlsson vet journalisten Annika Jankell hur det är att leva med ormrädsla. Hon berättar om hur hon försökt få bukt på sin intensiva ormskräck.

Annika berättar om övningar hon gjort för att överkomma sin fobi och för att undvika att överföra rädslan på sina barn. En gång fick hon möta en orm i direktsänd TV.


Missade du att höra av dig till oss?

Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram men det går också bra att MEJLA!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".