Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Marika i P4 är ett personligt och underhållande program med fredagskänsla.
Vi efterlös dina berättelser!

Veckans lyssnarchatt: Har du råkat ut för en snål person?

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 09.42
Det var sniket av dig ... Lyssna igen på hela programmet!
(80 min)
Magdalena Ribbing, Jonas Olson, Marika Carlsson och bisittaren Niklas Andersson.
Magdalena Ribbing, Jonas Olson pratar snålhet med Marika Carlsson och bisittaren Niklas Andersson. Foto: Stina Sämgård /Sveriges Radio

Marika i P4 när det handlar om att vara snål i största allmänhet och om hur vi påverkas av vår egna och andras snålhet i synnerhet.

Har du råkat ut för en snål person? Läs lyssnarnas berättelser i chatten!

Stina Sämgård: Hej på er alla! Här börjar alldeles strax en chatt med Marika i P4 som i dag handlar om SNÅLHET! Har du råkat ut för en snålperson?! BERÄTTA GÄRNA FÖR OSS!

12:37, 27 May 2016

Bettan: Jag kanske själv uppfattas som snål, men det är jag inte. Om jag går ut med t ex mina kompisar och äter, så vill de alltid splitta notan på lika många som vi är. Medans jag räknar ut vad jag ska betala. Åh det handlar inte om att jag är snål eller inte vill betala någon annans mat, utan precis tvärt om. Jag vill inte att någon ska få betala förmycket pga mig. Det skulle jag tycka va skitpinsamt (ursäkta språket..) Låter det knäppt eller??

Stina Sämgård: Tack för ditt intressanta inlägg Bettan! Tänka att någonting som kan tolkas som snålhet istället ha ett generöst syfte! :) Allt gott, Stina

13:23, 27 May 2016

Bohuslän: Jag har en släkting som bara hade en glödlampa i sett hem och den hade vederbörande i fickan. När han tex slog sig ner i soffan så tog han upp lampan och skruvar i den för att läsa. Och gick han sedan vidare ut i köket och tog han lampan med sig.Både lampa och el kostade pengar enligt honom.

Stina Sämgård: Hello Bohuslän! Jösses, vilken grej. Alla har vi våra lösningar för att dra ner på kostnader! Tack förr ditt inlägg :)

13:27, 27 May 2016

Nina: Hej! Min f.d svärfar (tackålov) är sk-tsnål! När han köpte godis till sina barnbarn så öppnade han påsen och tog ut de godisar som han tyckte om... Tänk er engelsk konfekt...barnen fick alla äckliga lakritsar, ni vet de där med blå små korn..

13:27, 27 May 2016

Maggan. : Vi va på en resa till Italien, ett sällskap på ca 20 personer. Vi var på en restaurang och åt, alla beställde vad de ville ha. Jag och min kompis hade inte så mycket pengar så vi tog bara varmrätt, de andra åt förrätt, varmrätt och efterrätt. Sen när vi skulle betala så skulle hela notan delas på alla som ätit. Men vi protesterade vilt. Inte ska vi betala deras mat! Det blev en lektion av vår "reseledare" ( en i gruppen) i hur man beter sig i Italien..... För där delar man på notan tydligen enligt hen. Dagen efter va vi på en restaurang där alla åt samma mat. Då helt plötsligt skulle en betala mindre för att hon inte tog efterrätten. Det förstod vi inte riktigt.... Igår skulle vi ju betala mer än vi ätit???

Stina Sämgård: Hej Maggan! Det här tror jag är något som många kan känna igen sig i. Att man går ut och äter och har pengar i bakhuvudet och planerar menyn efter plånboken. Snopet när notan ska splittas på hela gruppen. Tack för din berättelse!

13:29, 27 May 2016

Lasse: Jag tycker det är viktigt att man tänker igenom sina köp oavsett om det är en kaffe på stan en märkesväska eller en resa osv. Vad gör mig glad och lycklig och vad kan jag få istället. Tex sparar du 8tusen/månad i 20år så kan leva gott på aktieutdelningar alltså du behöver inte jobba. När man vet vad man kan få istället så är det enklare att stå över en kaffe på stan osv. Det värsta jag vet är förövrigt personer som inte har koll på sin ekonomi och sina utgifter.

Stina Sämgård: Tack Lasse för ditt tänkvärda inlägg! Många bäckar små. Du tänker som jag (redaktör-Stina). Alla har vi olika förhållande till sparande och slösande!

13:43, 27 May 2016

Ann-Louise: Mina systra är tvillingar, varpå de ofta bevakar rättvisa sins emellan när de får presenter etc. Till deras jämna födelsedag (50år) blommograferade jag varsin fin och stor blomsterbukett. Självklart ville jag att dessa skulle vara personliga och olika, varpå den ena systern ringer och säger till mig att hennes bukett kostade 30 kr mindre! Buketten låg kring 700 kr styck. Från den dagen ger jag inga presenter till systrarna...

Stina Sämgård: Tänk vad känsligt det kan vara med presenter! Kvitton som sparas och hit och dit! Det känns märkligt att kolla upp vad en present kostade och jämför med andras presenter - men, men alla är vi olika! Tack Ann-Louise

13:49, 27 May 2016

Anonynm i väst: Jag har bra inkomst. Skryter gärna med de. Inte i exakta kronor och ören. Men kan klämma ur mig hur mycke pengar som fins kvar på kontot i slutet av månaden osv. Men ser detta som mina pengar och vill ändå att rätt ska va rätt gällande uppdelningar av kvitton osv. Ex. Har "Eva" lagt ut 397kr till mig, då för jag över 397kr och inte 400. Är jag snål? *skäms*

Stina Sämgård: Jag förstår. Alla har nog olika inställning till vad som är snålt eller inte. Men vad säger dina vänner? Får de ihop ditt "skryt" med att "rätt ska vara rätt"? :)

13:54, 27 May 2016

Niclas: Tjo! En före detta arbetskollega flyttade sin prickiga korvskiva från macka till macka.Han kände typ bara lukten av den. När fredagen kom sa han alltid att nu e de fest! På sista mackan, fredag frukost åt han korven!!

Stina Sämgård: Haha, är det sant?! Vilken grej. Vissa längtar nog mer till fredag än vi anar =)! Tack för ditt skojiga inlägg!

13:56, 27 May 2016

Monkan: Vi var ute två par och åt, vi tog något i mellanklassen så det inte skulle bli så dyrt.. När vi skulle betala sa killen i det andra paret att han betalar denna gång så får vi ta nästa gång vi är ute. Ok tyckte vi! Nästa gång vi var ute sa han till sin tjej: Ta det dyraste nu,för det är dom som betalar...Och det gjorde dom verkligen!!!

Stina Sämgård: Tänk att något som verkar generöst kan vändas till något inställsamt... Vilken historia! Tack för ditt inlägg :)

14:02, 27 May 2016

Vera: En kollega till mig skulle hjälpa mig med få i gång en betaltjänst. Jag skulle skicka över en femma och få se hur det fungerade. När femman var på hens konto konstaterade hon att - Japp! det funkar! kolla här. Sen slog hen igen sin mobil. Jag blev så paff att jag inte fick fram ett ord. Så där tjänade hen en ynka femma. Jag kan skratta gott åt hens snålhet och att jag blev mållös för en gång skull.

Stina Sämgård: Hej Vera. Kan verkligen tänka mig hur det kändes. Och hade du påpekat det - så kanske DU hade varit den som hade uppfattats som snål! Tack för din berättelse =)

14:05, 27 May 2016

Ewa: Har en kollega som är pysslig och kreativ. Köpte sylt av henne en gång. Hon bad att få tillbaka burken !!!

Stina Sämgård: Din kollega verkar vara pysslig och kreativ när det gäller ekonomi också! ;) Tack Ewa!

14:10, 27 May 2016

Mimmi: Att vara sparsam är inte att vara snål. Jag kan genom hårda prioriteringar och att inte slösa på kaffe på stan varje dag (ex.vis) har råd med saker jag vill, men som vid första anblicken kan verka HELT OMÖJLIGT att ha råd med. Ex.vis fanns det inte på världskartan att vår familj skulle kunna ha en ponny, men när vi tog en funderare på vad vi kunde avstå från så gick det i alla fall!! Och apropå mannen med en glödlampa, det kan också tänkas att han inte var ett dugg snål, han kanske helt enkelt inte hade råd att förbruka mer el eller köpa fler glödlampor.....?

Stina Sämgård: Hej Mimmi! För att använda ett välkänt uttryck: Den som spar - han har.... till exempel pengar till en ponny =)! Tack för ditt inlägg.

14:13, 27 May 2016

Värdelös: Finns något "snålord" ord för när människor utförsäkrades på grund av sjukdom och tvingades till socialbidrag? Hela svenska folket verkar missunna sjuka en dräglig tillvaro när inga högljudda protester gjordes för den reformen.

Stina Sämgård: Svårt. Önskar att vi kunde bemöta ditt inlägg på ett mer utförligt sätt. Men vi har inte den typen av gäster som kan svara eller ställas till svars för det här. Hoppas att du förstår och att du uppskattar programmet ändå! Vänligen, Stina, redaktör.

14:26, 27 May 2016

Ankan: Att plocka ur batteriet ur väckarklockan varje morgon för att sätta tillbaka det och ställa om klockan varje kväll verkar vara absoluta höjden av snålhet!

Stina Sämgård: Hello Ankan! Det har du rätt i :) För den vanan krävs det inte bara ett ekonomiskt sinne - utan också ett bra minne! .....om man inte försova sig ;)

14:36, 27 May 2016

Urban: Min mor hade tidigare i sin bekantskapskrets ett Göteborgspar, där frun i huset fick köpa in sig i mannens kvällstidning om hon ville läsa den. De tillhörde en av stadens "finare" familjer.

Stina Sämgård: Det finns olika regler i hushållen runt om i landet! Hoppas frun tyckte att det var en bra lösning ;) Tack Urban för ditt inlägg.

14:38, 27 May 2016

PIA: På många fik och konditorier finns det inga prisuppgifter på bröd mm. Jag förstår inte varför man köper något utan att veta priset.

Stina Sämgård: Bra spaning Pia - tack för den! DET har jag (Stina) också tänkt på. Man får väl helt enkelt chansa på ett bröd som ser ut att vara i ens prisklass!

14:39, 27 May 2016

/ Richard : Hej! Inte långt från där jag bor, finns en tegelvilla med ett fult garage i en skrikig lila färg. Ryktet säger att det beror på att de fick färgen gratis....

14:45, 27 May 2016

Sally: Fick köpa ett frimärke av en arbetskamrat. Ett rabattmärke som han fått 50 öre billigare. Han ville dock ha ordinarie pris.

Stina Sämgård: Jösses, men som man säger: rätt ska vara rätt! :) Tänk att det är sånt här som inte glömmer heller!

14:50, 27 May 2016

Sally: En kille hjälpte en person med en enkel transport. Blev erbjuden en korv som tack för hjälpen. Tackade nej till korven men sa: Jag kan ta pengarna!

14:51, 27 May 2016

Nita: För många år tillbaka var jag på semester med en väninna i hyrd lägenhet. I slutet av veckan var toalettpappret slut men min väninna tycke inte hon skulle bidraga med att köpa toapapper för hon hade inte gjort stort på hela veckan. Alltså inte använt så mycket papper . Är inte det höjden av snålhet.

Stina Sämgård: Hej Nita! Tack för ditt mejl. Toalettpapper kan man också splitta på. Det är kanske inte det första man tänker på - eller det kanske det är för vissa? ;)

14:59, 27 May 2016

Sniken trädkramare : Grannen ber om hjälp med att såga ner ett jättestort träd , ok så blir det och det är en massa jobb och ved att ta hand om efteråt . Grannen frågar om hjälp igen men säger då att det är bra om vi betalar för veden som blir om vi tar hand om trädet ?????? Hur tänker man då ??? Det var det snålaste ...... mvh Annica OBS inte min granne utan en nära anhörigs

Stina Sämgård: Tjänster och gentjänster ;) Tack Annica för ditt inlägg!

14:59, 27 May 2016

Sally: Fick köpa ett frimärke av en arbetskamrat. Ett rabattmärke som han fått 50 öre billigare. Han ville dock ha ordinarie pris.

Stina Sämgård: Haha ;) Tack Sally! Hoppas att du var nöjd med affären!

15:00, 27 May 2016

Stina Sämgård: TUSEN TACK ALLA NI SOM HAR HÄNGT MED OSS I CHATTEN! Hörs och skrivs nästa vecka.... Trevlig helg på er från oss alla! =)

15:00, 27 May 2016

Har du råkat ut för en snål person?

När stötte du på någon form av snålhet senast? Har du till exempel en vän som delar upp kostnaderna på öret? Bjuder du och får aldrig igen? Och varför anses det vara fult att vara snål? Det tar vi reda på i veckans Marika i P4.

Med Marika Carlsson i programledarstolen och den inhoppande bisittaren Niklas Andersson vid sin sida har de bjudit in professorn i praktisk filosofi Jonas Olsson för att prata om snålheten – varför är det en last och inte en dygd? Sveriges vett- och etikettdrottning Magdalena Ribbing förklarar varför hon blir provocerad av snåla människor och hur de bör hanteras.

Gästar dem gör också privatekonomen Ylva Yngveson – är man snål om man vill ha äktenskapsförord? Är det samma sak som att inte lita på sin partner? Och hur hanterar psykologen Anna Bennich Karlstedt par som inte kommer överens om ekonomin? Dessutom dyker vi ner i barnböcker med litteraturvetaren Magnus Öhrn. Varför är den snåle Krösus Sork också en otrevlig filur?


PROGRAMLEDARE: Marika Carlsson

BISITTARE: Niklas Andersson

PRODUCENT: Maja Åström

REDAKTÖR: Stina Sämgård


Missade du att höra av dig till oss?

Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram men det går också bra att MEJLA!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".