Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.

Om en kanonad av politisk skvaller: Ekots Jan Andersson i Bryssel

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 07.00
Jan Andersson
Jan Andersson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Utrikeskrönikan den 18 maj 2016. Bryssel.

Bryssel onsdag

Det är märkligt hur mycket som snack som sker i det tysta, eller snarare i det fördolda där tanken är att det som sagts inte ska någon annan. Eller är det meningen att ett förtroligt samtal ska föras vidare, eller finns det överhuvudtaget några förtroliga samtal?

Nu har den där korrespondenten i Bryssel börjat snurra rejält tänker någon.

Nja, alltså lite snurrig är jag ju allt emellanåt. Fast kanske inte när det gäller det här politiska spelet i den politisk-diplomatiska-stormarknad som Bryssel ju är. Jag är rätt duktig på att läsa den osynliga texten som finns men som inte är utskrivet i ren text med bokstäver.

Nu börjar han skryta också, tänker någon annan.

Kanske - fast jag är road av både skvaller. Förstås det som är sant och politiskt pusselläggande. Däremot rent skitsnack, behöver jag inte delta i, även om det når mig på alla möjliga sätt.

Det har nämligen eskalerat rejält - det politiska tugget i korridorerna - trots att flera politiker i t.ex. Europaparlamentet är lediga den här veckan.

Allt hänger samman med EU-ländernas flyktingavtal med Turkiet, ett avtal som ser att kraschlanda egentligen innan det ens har börjat fungera på allvar. Tanken var att Turkiet ska ta emot flyktingar och migranter som sökt sig direkt till Grekland. I gengäld ska turkiet kunna skicka i väg flyktingar från Turkiet till andra EU-länder. För det ska Turkiet få tre miljarder Euro av EU. Dessutom tycker Turkiet med stöd av EU-kommissionen att turkar ska slippa söka visum om man reser till EU. Men för att få visumfrihet måste Turkiet uppfylla rad olika krav. Det finns en kravlista på 72 krav, men kommissionen tycker att det räcker med 70 krav som ska vara uppfyllda. Europaparlamentet anser att alla krav måste vara uppfyllda innan man kan fatta beslut om visumfrihet för turkar.

Turkiets president Erdogan som varit med och, vad man tror, sparkat premiärministern Davutoglu, har dock gjort några uttalanden som retat upp parlamentet rejält. Inte minst uttalandet för någon vecka med den tydliga politiska signalen om att Europaparlamentet måste fatta beslut om visumfriheten för turkarna.

Och så har det rullat igång denna åsikts-kanonad om hur nära ett totalt sammanbrott det är när det gäller EU:s flyktingavtal med Turkiet, egentligen är.

Både medlemsländerna och Europaparlamentet måste beslut var och en för sig om att det här avtalet med visumfrihet. Därför är det också viktigt att en kvalificerad majoritet av medlemsländerna i sin tur ställer sig bakom det här förslaget från EU-kommissionen. Men som det verkar nu, så svänger pendeln fram och tillbaka om vilka länder som står bakom förslaget och dom som säger blankt nej - och då läcker det som ett såll från både olika medlemsländer och från europaparlamentet om vilka säger som si och vilka som säger så.

Klart är ändå att läckorna visar tydligt, inte mist som ett direkt budskap till regeringen i Ankara i Turkiet, att det är EU som anser sig hålla i taktpinnen. Inte Erdogan. Fast han verkar ju ha en helt annan uppfattning, att det är Turkiet som bestämmer förutsättningarna för det här flyktingavtalet.

Över kaffekopparna och allt mer högljudda viskningar EU-huvudstaden omtalas Erdogan som Turkiets senaste sultan och att EU:s ledare inte alls förstår hur man ska snacka - både med honom och inte minst med varandra. Facit om vem som har rätt, lär väl komma inom några månader, kanske betydligt tidigare än så - vad tror du?

Jan Andersson i Bryssel
jan.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".