Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blek skildring av Stenbecksimperiet

Publicerat onsdag 13 december 2006 kl 08.25

Det har redan skrivits flera böcker och oräkneliga artiklar om finansmannen Jan Stenbeck och hans släkt. Nu kommer nästa, ”Dynastin Stenbeck- succéer och tragedier i en finansfamilj”av ekonomijournalistiken Stellan Björk. Han har följt familjen från imperiets grundare Hugo Stenbeck, via sonen Jan fram till arvtagerskan Christina Stenbeck. Mikael Timm har läst detta senaste, men säkert inte sista försöket att skildra Jan Stenbeck.

Berättarens uppgift var en gång att av prosaiska detaljer väva en skimrande dröm. Men vad ska man kalla den som gör motsatsen? En som tar ett drömlikt liv och förvandlar det till trivial text? På sitt sätt är det naturligtvis en prestation att berätta om den renässanslikt lynnige Jan Stenbeck, som tycktes behöva en vidfilm för att få plats, och krympa denna stormagade folkhemsprovokation till – ja, vad då?

Augustpriset har en kategori för det som inte är roman och inte barnlitteratur. När jag ser listan över denna, med all rätt förbisedda, tredje kategori slås jag av hur få av de nominerade böckerna som är bra läsning. ”Sakprosa” är verkligen rätt beteckning. Det handlar om saker, inte ord. Författarna kan sina ämnen, är någon sorts folkbildare – men redan det är ett begrepp som skulle tjäna på att ifrågasättas - och de kan prata sig blå i hur många tv-soffor som helst. Men kan de skriva? Ja, finns det i svensk facklitteratur en enda rad som lever, som skimrar?

Stellan Björks Dynastin Stenbeck  med undertiteln ”Succéer och tragedier i en finansfamilj” är kanske inte så mycket sämre än andra i denna genre – men just det är problemet. Ämnet kan berättas som en dokusåpa om maktstrider mellan släkter; som ett Shakespearedrama om arvsstrider eller som historien om hur det postindustriella samhället växlar från produktion av varor till produktion av tjänster. Här finns en framsynt företagsledare, en olycklig tvångsfrossare, en skattefifflare och en generös vän, en elak chef, en mycket synlig och mycket hemlighetsfull person.

Författaren väljer inget av detta men snuddar vid allt. Han tar upp ett tema, släpper det, övergår till nästa. De gånger han hittar något intressant följer han inte upp spåret. Han ställer få frågor och besvarar färre. Omslagstextens uppmaning ”välkommen in i Stenbeckarnas värld” måste vara avsedd för den bok Stellan Björk, lovat men inte klarat av att skriva.

Misslyckandet är kanske naturligt efter som Stenbeckarna vägrat tala med honom men eftersom han inte hittar några alternativa infallsvinklar blir slutresultatet innehållslösare än en TV-3 dokumentär. Här räcker inga redaktionella korrigeringar, förlaget skulle ha låtit författaren arbeta ett år till så att det blivit ett innehåll mellan pärmarna. För vad man än tycker om Jan Stenbeck – han förkroppsligade en ny tid och är värd en berättelse, inte bara sak-ord.

Mikael Timm

mikeael.timm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".