Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
litteratur

Lispector - en hoppfull Kafka

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 07.46

Den brasilianska författaren Clarice Lispector föddes i Ukraina 1920 och kom redan som ettåring till Brasilien.

Hennes familj valde att fly landet eftersom de var oroliga för den växande antisemitismen i Sovjet. Hon dog 1977. Flera av hennes böcker har blivit översatta till svenska på senare år och de har alltid fått ett entusiastiskt mottagande. Clarice Lispector är också en författare som älskas av andra författare. Hon skriver fritt och gör vad som faller henne in utan att fastna i meningslösa experiment. Louise Epstein har läst novellsamlingen Hemlig lycka som är översatt till svenska av Örjan Sjögren.

Det här är en bok som är lika mycket filosofi som skönlitteratur. Varje gång en historia berättas ställs också en filosofisk fråga som hur uppfattar jag världen och vad kan jag egentligen veta? Men framför allt visar novellerna att det är fullt möjligt att vara helt fri som författare. En berättelse behöver inte ha en tydlig början, mitt och slut utan den kan låta en tanke glida över i en annan, precis som i drömmen och ändå vara stimulerande läsning!

En del av berättelserna i Hemlig lycka kom till när författaren blev uppmanad att skriva krönikor i dagstidningen Jornal do Brasil. Men Lispector menade att hon inte kunde skriva några vanliga krönikor eftersom hennes texter omöjligt kunde inordna sig i någon speciell form. Men hon skrev ändå och hennes historier som också publicerades i tidningen handlade om hennes barndom i Recife och om livet med småbarn i Rio de Janeiro.

En av mina absoluta favoriter i boken är titelnovellen Hemlig lycka som skildrar författarens längtan efter böcker när hon var barn. En skolkompis har en pappa som äger en bokhandel och på så vis tillgång till allt Clarice Lispector vill läsa. Men kompisen vill inte dela med sig och det krävs både tur och ihärdighet för att boken skall bli tillgänglig. Väldigt få manliga författare har gett sig i kast med att skildra sin kontakt med barn. De skriver om sin egen barndom men nästan aldrig om att vara pappa. Clarcie Lispector insåg den litterära potentialen i att skriva om sina barn och här handlar det inte om det hemska ordet livspusslet som blivit vanligt förekommande i svensk debatt. Utan om en djupdykning i barnets och mammans medvetande.

Tänk dig en hoppfull Kafka som skriver om hur han pratar med sina barn och oroar sig för en liten apas hälsa! Många stora författare är också pessimister, men Clarice Lispector har en försiktig hoppfullhet. Ja, livet är svårt och sorgligt men inte meningslöst.

Louise Epstein

louise.epstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".