Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Arkitekturmuseet

Lena Rahoult ny chef

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 10.40
Lena Rahoult bredvid sitt verk "Stripes Rythms Colours". Foto Scanpix.

Regeringen har i dag utsett Lena Rahoult till ny chef för Arkitekturmuseet, som fr.o.m 2009 också får ansvar för formgivning och design.

Lena Rahoult har tidigare varit chef för Designarkivet i Pukeberg, Nybro. Hon är också utövande konstnär och formgivare, har deltagit i utställningar i flera olika länder och finns bl.a. representerad på Nationalmuseum. 
- Med Lena Rahoult får Arkitekturmuseet en visionär, kreativ och stark ledare, med stort kontaktnät både i Sverige och internationellt. Med sin breda erfarenhet passar Lena Rahoult mycket bra för Arkitekturmuseet och det nya vidare uppdraget, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.  Arkitekturmuseet får fr.o.m. årsskiftet ett vidgat uppdrag som innebär att museet nu också ska innefatta design och formgivning i sin verksamhet. Museet ska också stärka sina samarbeten med andra myndigheter, aktörer och näringsliv. 
  I det nya uppdraget ingår att fr.o.m. 2010 vara en mötesplats för form och design, ett uppdrag som idag innehas av Föreningen Svensk Form. En strategi för hur det arbetet ska utföras ska tas fram i samråd med Svensk Form.
  För att genomföra det större uppdraget kommer Arkitekturmuseet sammantaget att få en förstärkning på cirka 10 miljoner kronor.
  Regeringen har samtidigt utsett ett insynsråd som ska ska verka under den period då museet ställer om sin verksamhet till det nya, bredare uppdraget. I det nya rådet ingår Bo-Erik Gyberg (rektor för Nyckelviksskolan) Ewa Kumlin (VD Svensk Form), arkitekten Suzanne de Laval och arkitekten/formgivaren Thomas Sandell. Museichefen ska vara ordförande i insynsrådet.
  Lena Rahoult börjar som chef för Arkitekturmuseet den 1 januari 2009. Hennes förordnande löper fram t.o.m. den 31 december 2015.

                                                              Kulturnytt


   


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".