Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Amis bjuder på Tuppöl

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 07.43

Jul och nyårshelgerna innebär ju för många ett inte alltid helt hälsosamt intagande av både snaps och öl och champagne och annat och den som känner att det börjar bli dags att torka upp lite kan ju nöja sig med att läsa om dricka i stället. Den brittiske författaren Kingsley Amis ägande sig under sin, med tanke hans alkoholintag ändå rätt långa livstid, gärna åt det han kallade dipsografi, texter om drickande. Och de finns nu samlade i volym med den svåremotståndliga titeln Everyday Drinking.

Måns Hirschfeldt:

Om ni nu har fått ännu en av de där glansiga cocktailböckerna i julklapp med alldeles för färgglada fotografier, borde ni försöka byta den mot Kingsley Amis Everday Drinking, en giftgrön bok utan en enda bild, som egentligen är tre böcker från början en barhandbok, samlade krönikor och en så frågesporter med dryckestema.

Recepten är ganska få, det är bra standarddrinkar och sen rätt mycket otidsenlig bål av olika slag, och så en del historisk kuriosa som till exempel tuppöl - man tar 30 liter öl och en stor tupp, ju äldre desto bättre. Koka tuppen, flå den och krossa den sen i mortel och låt den dra med ölet och russin i säck i vecka, ungefär.

Andra tips känns mer användbara, som att inte glömma att röra ut ketchup i vodkan när man gör en Bloody Mary. Men Amis är inte så upptagen vad som är rätt och fel - hans råd är vänliga men aldrig snobbiga - det mesta är värt att pröva i allafall en gång - bara några saker får honom att verkligen resa ragg: tonic till ginen, pina colada och riktigt dåligt vin eller vile plonk som han kallar det.

I sin kärlek till sprit, sökte Kingley Amis stöd i amerikansk forsking som han menar kommit fram till att hade det inte varit för alkohol hade världen gått under, kring 1912-1913. Och han har en utilitariskt syn på drickande, att de goda effekterna är ändå är större än allt samlat elände alkoholen orsakar. Men en del av eländet får också sin plats i boken: i kapitlen om hur man hanterar sin baksmälla. Dels den fysiska baksmällan, undvik att duscha kallt, undvika att äta och vid riktigt svåra fall åk i en och halv timme i öppet flygplan. För den metafysiska baksmällan rekommenderar Kingsley Amis läsning eller musik. Gärna En dag i Ivan Denosovich liv av Solsjenitsyn, som får den bakfulles lidanden att blekna i jämförelse, och efter det varför inte Sibelius, vars lite överarbetade patos tydligen är precis vad man behöver. Man kan lyssna på Miles davis, men inte umgås med människor som bara kallar honom Miles.

Och om jag avslutningsvis får komma med ett eget råd, var försiktiga när ni blandar det som Kingsley Amis menade är glögg, eller glögg som han tror att det uttalas, för en flaska vodka, en flaska portvin, en flaska bourgogne och kryddor kan kanske bli gott tillsammans, men effekterna av sån raketglögg rår nog inte ens Haydns trumpetkonsert på.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".