Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KULTURARV

Kulturfastighetsportfölj föreslås

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 16.29

NY UTREDNING. På fredagen presenterades Kulturfastighetsutredningen där Statens fastighetsverk (SFV), på regeringens uppdrag, lämnar förslag på vilka kulturfastigheter som långsiktigt bör förvaltas av staten. Sammanlagt 550 fastigheter berörs av utredningen. På sikt kan slutsatserna ge underlag till en tydligare kulturhistorisk fastighetsportfölj.

SFV:s regeringsuppdrag har omfattat tre delar:
- Att bedöma vilka kulturfastigheter som bör förvaltas av staten
- Att lämna förslag på en modell för en framtida förvaltning
- Att redovisa kostnader och intäkter för att förvalta och levandegöra SFV:s så kallade bidragsfastigheter.

Statens fastighetsverks arbete har skett i nära samarbete med Riksantikvarieämbetet, som utarbetat en värderings- och urvalsmodell. Kriterier för statligt ägande som fokuserar på att ge medborgarna tillgång till vårt gemensamt ägda kulturarv har beaktats, likaså vilka historier fastigheterna berättar samt hur det framtida fastighetsbeståndet är representativt utifrån kriterierna geografi, genus, klass, generation och etnicitet.
   - Kulturfastighetsutredningen ger regeringen ett beslutsunderlag för vad som ska ingå i statens kulturhistoriska fastighetsportfölj och hur fastigheterna kan förvaltas långsiktigt och effektivt. Motiven till varför staten ska äga kulturhistoriska fastigheter blir tydligare och vi kan öka samhällsnyttan i vårt uppdrag, säger Bo Jonsson, generaldirektör på Statens fastighetsverk.

Av de 550 bedömda fastigheterna - som omfattar allt från fyrbåkar till omfattande slotts- och befästningsanläggningar - föreslås att 90 procent stannar i statens innehav av kulturhistoriska skäl. Trots sina kulturhistoriska värden lever ett femtiotal fastigheter inte upp till Riksantikvarieämbetets kriterier och 27 av dem förvaltas av SFV. Utredningen framhåller dock att det kan finnas andra skäl för att staten äger såsom att en kulturmiljö är donerad eller utgör residens för en landshövding.

Vad gäller en framtida förvaltningsmodell för bidragsfastigheter anser SFV att den behöver bli mer långsiktig och flexibel. Dagens kombination av hyres- och bidragsfastigheter är en fördel för verksamheten. Genom hyresfastigheterna ges möjligheter till fastighetsutveckling inom till exempel tillgänglighet, medan bidragsfastigheterna - som ofta är de kulturhistoriskt mest värdefulla - utvecklar arbetet och ställningstaganden inom restaureringskonst och kulturturism.

Den tredje delen i regeringsuppdraget har inneburit att beräkna kostnader och intäkter för SFV:s bidragsfastigheter samt visa hur mycket det skulle kosta att utveckla ett antal av dessa till stora besöksmål. 
  – Genom att utveckla och levandegöra 20 av SFV:s fastigheter till stora besöksmål med över 20 000 besökare per år, skulle vi kunna bidra till samhällsnyttan genom ökad tillgänglighet såväl som nya arbetstillfällen och skatteintäkter.

SFV:s beräkningar visar att kostnaderna för att utveckla dessa 20 fastigheter totalt ligger på ca 21 miljoner kronor per år.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".