Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Debatt: Konst

Konstbegreppet undflyr lagen

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 08.00

Det debatteras flitigt om kulturen och konstens roll i samhället just nu. Hårda vindar har blåst runt Konstfack då två studenters konstprojekt kraftigt ifrågasatts. Var går gränserna för vad som är konst? Kulturnytt har pratat om det samtida konstbegreppet med Sven-Olof Wallenstein som är adjunkt i filosofi och estetik vid Södertörns högskola.

– Bildkonst idag, det kan innefatta i stort sett allting, alla typer av handlingar: Ifrån det som traditionellt har varit konst, måleri, skulptur, fotografi men också skrivna instruktioner, handlingar, performance, nya saker kommer in hela tiden, användningen av film, användningen av sociala processer. Så det finns nog inget sätt att definiera vad konst är i substans, utan konst är vad vi väljer att betrakta som konst och det förändras ju historiskt.

Att konsten bryter mot lagen är ingenting nytt. Konstens gränser rör sig, både historiskt och i den globala samtiden. Och vad som är lagligt det beror på – var någonstans du befinner dig och i vilket format konsten förpackas.

  – Man kan ju inte tänka sig att vad en viss stat definierar som legalt eller illegalt kan avgöra vad som är konst. Även demokratiska stater förändrar sin lagstiftning och jag tycker det är helt rimligt att tänka sig att en handling eller ett verk kan vara konst och ändå vara illegalt. Och det finns ju hur många exempel som helst på saker och ting som är legala i Sverige, illegala i ett annat land men ändå måste betraktas som konst. Och kanske inte så mycket bildkonst, men jag tror man bör parallellställa bildkonsten med skönlitteraturen, då ser man ju hur absurt det blir att direkt sammanblanda en legal fråga med en estetisk fråga.

Debatten som pågår är livlig. Uppenbarligen engagerar konst och kultur. Men kanske finns också en risk att vad olika konstverk skulle kunna säga oss försvinner i en diskussion om kulturpolitik.

– I diskussionen som förs idag försvinner ju ofta konstens innehåll. Den blir slagträ för andra debatter och det är tråkigt. Å andra sidan är det bra att det förs diskussion om konst. Och förhoppningsvis kan den föras vidare till att handla om konstens innehåll, det är ju det viktiga förstås. Man ska inte klaga att det debatteras om konst.

Lovisa Lindgren, SR Kulturnytt
lovisa.lindgren@sr.se 

Bidra gärna med din åsikt. Kommentarsfunktionen är som regel öppen vardagar under kontorstid (9-17).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".