Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FILM

Stark Rapace

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 07.46
Noomi Rapace spelar Lisbeth Salander i filmatiseringen av Stieg Larssons Män som hatar kvinnor. FOTO: Knut Koivisto

FILM. Filmatiseringar av kriminalromaner har blivit en av svensk films återkommande kassakor. Och när nu Män som hatar kvinnor har premiär verkar succén given på förhand. Manuset av Nikolaj Arcel och Rasmus Heisterberg bygger på den första boken i Stieg Larssons overkligt framgångsrika Milleniumtrilogi. Och förtroendet att förvalta och förränta de stora förhoppningarna har gått till den danske regissören Niels Arden Oplev - 120 miljoner svenska kronor är budgeten för de tre första Milleniumfilmerna. Huvudrollerna spelas av Michael Nyqvist och Noomi Rapace

Sällan har väl en svensk film haft så låg ”hur ska det gå”-faktor. Själva spänningsmomentet handlar väl snarare om ”hur har man gjort” - och hur förvaltar man den upphetsning som biopubliken kände redan hemma i läsfåtöljen. Filmen har mycket gratis å ena sidan - och 100 000-tals inre bilder att utmana å andra sidan. Huvuddragen är dom allom bekanta - journalisten Michael Blomkvist får i uppdrag av industrimannen Henrik Vanger att luska i vad som egentligen hände Vangers älskade brorsdotter som försvann på 60-talet och som antas ha mördats. Och till oväntad hjälp får Blomkvist en vapendragare i den tatuerade och omyndigförklarade superhackern Lisbeth Salander. Tillsammans nystar de upp gåtan kring familjen Vanger i Hedestad.

Men det som är romanens inledning, åtalet mot Blomkvist för förtal, det har filmskaparna i huvudsak sopat åt sidan och man har gjort del andra kloka val: dels har man reducerat hjältens Casanovatendenser, Lena Endre får nöja sig med en öm kram och med Marika Lagercrantz blir bara en lätt beröring: Det är historier som tar större plats i boken, men med Endres chefredaktör Berger ur bilden kan man också stryka det mesta om tidskriften Millenium, vilket nog också var nödvändigt ont. Men framför allt har man lyckats på en alltigenom avgörande punkt, när man valde Noomi Rapace till den svåra rollen som Lisbeth Salander. För varje scen där hon är med, blir rätt bra bara av Rapace intensiva närvaro.

Salanderfiguren har för många blivit den stora poängen med Milleniumtrilogin, och Noomi Rapace sträva, svarta rolltolkning hittar just det gäckande i Lisbeth Salander. I böckerna är hon en närmast absurd kompetensfantom som är svår att ta på allvar annat än som en metafor, i filmen göra man ännu ett klokt val i att tona ner den sidan något. Sen har också Rapace utmärkt sällskap av en lagom alldaglig Michael Nyqvist i huvudrollen, som gör sin Blomkvist med ett upphöjt lugn, långt från de stela käkarnas skådespeleri som brukar prägla svenska kriminaldramer. Och Ingvar Hirdwall lyckats med konststycke att gå från att vara behållningen i Beckfilmerna till att här gör en underbart finurlig advokatkrumelur.

Så långt allting gott: mindre bra är att det är ibland är svårt att se vad man faktikst får för alla de 120 miljoner kronorna för filmen är estetisk oerhört ojämn. Bitvis finns en tydlig idé, mörka förtätade bilder med kort skärpedjup, medan fotot i andra delar av filmen liknar totalanonym svensk tv-produktion. Och det drömska sextiotalsåterblickarna är otroligt fyrkantigt inklippta - där fanns minuter att spara, för det blir också litet för långt när det boktrogna slutet ska berättas mer, för sakens skull än för filmens bästa. Men nog förvaltar Niels Arden Oplev förväntningarna och parerar de där 100 000-tals inre bilderna så pass väl att Daniel Alfredson nog ska kan känna lite press inför de två ytterligare filmerna i serien.


 

Måns Hirschfeldt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".