Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
konstdebatten

Vilka riktlinjer har Konsthögskolorna?

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 08.36

Frågan om Konsthögskolornas riktlinjer och etiska ansvar har väckts i samband med de senaste händelserna vid Konstfack i Stockholm. Idag presenterar Konstfack sin interna utredning med anledning av studenten Anna Odells uppmärksammade examensarbete. I januari simulerade Anna Odell en psykos som del av ett verk som kommer presenteras i maj. Kulturnytts Lovisa Lindgren har pratat också med Gertrud Sandqvist, rektor på Malmös Konsthögskola, om deras riktlinjer för liknade situationer.

Gertrud Sandqvist: -Alla studenter som har examensprojekt har en handledare och den handledaren diskuterar först enskilt igenom elevens projekt och uppstår det en etiskt diskutabel situation då sitter vi och diskuterar hela kollegiet hur vi ska gå till väga i det enskilda fallet. Sen pratar vi med studenten och bedömer skolan att verket inte är etiskt försvarbart då kan studenten fortsätta med sitt projekt privat. Naturligtvis gör alla som privata konstnärer sina egna projekt men då är det inte någonting skolan står bakom.

Prata: När konststudenternas arbetsmetoder ligger nära till exempel grävande journalistik, sociologi eller antropologi kan det uppstå svåra avvägningar och etisk problematik, menar Gertrud Sandqvist i Malmö.

Roland Spolander i Umeå ställer sig kritisk till diskussionen som uppstått i turerna kring Anna Odells verk.

Roland Spolander: -Man prövar någonting utav verkligheten. Man ställer sig inte framför målningen och gör en akvarell och kollar på skogen och ser hur bladen är formerade mot ljuset. Verkligheten är ju någonting som måste skapas också och det är ju det hon gör. Så jag har ingenting emot själva typen av projekt. Jag förvånar mig bara över diskussionen, den verkar väldigt moralpanikartad, extremt märklig och oinsatt i den konstnärliga och kulturella praktiken..

Lovisa Lindgren

lovisa.lindgren@sr.se

Vad Konstfack kommit fram till vad gäller skolans etiska och juridiska ansvar får vi alltså reda på idag. Och debatten om konsten fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".