Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
kulturutredningen

ABF-kurs i Kulturutredningen

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 07.48

Att kulturutredningen engagerar visade inte minst medierapporteringen inför och i samband med att den presenterades den 12 februari. Många har också uttalat sig kring utredningens förslag. Nu har slutbetänkandet gått ut på remiss till 389 föranmälda mottagare, som får närstudera utredningen och komma med skriftliga synpunkter.

Från kulturdepartementets sida har man räknat med en normallång remisstid på tre månader och siktar på att en proposition ska kunna läggas fram i september.
   Men det är inte bara de på förhand anmälda remissinstanserna som kan komma med synpunkter på utredningen, utan faktiskt varje enskild medborgare. Och för att både uppmuntra och underlätta detta ordnar den alternativa så kallade Skuggutredningen en remisskrivardag den 27 april. Denna kommer att äga rum på Orionteatern i Stockholm och flera andra platser runt om i landet. Det berättar Stina Oscarson.

Under Skuggutredningens remisskrivardag kommer man inte bara att dela ut papper och pennor, utan också ge praktisk hjälp till alla som vill skriva ett eget remissvar. Och att det är många som vill fördjupa sig i kulturutredningen visar också intresset för ABF Stockholms studiecirkel i ämnet. Cirkelledare är Daniel Suhonen, som till vardags är redaktör för SSU:s tidskrift Tvärdrag.

Förmodligen är detta första gången ABF arrangerar en studiecirkel om en statlig offentlig utredning, men kanske inte den sista? En önskvärd bonus är nämligen att cirkeldeltagarna ska hjälpa till att formulera ABF:s eget remissvar till kulturutredningen.
   Och med flera andra statliga utredningar i omlopp kanske man kunde tänka sig att utveckla flera liknande samarbeten?

(För fullständig version av reportaget hänvisas till ljudfilen.)

ABF Stockholms studiecirkel startar ikväll tisdag 3 mars. Den som vill börja fila på ett remissvar kan gå in till höger under rubriken Tema Kulturutredningen där vi lagt ut mer information om hur man går till väga.

Länkar:

Cecilia Djurberg
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".