Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LITTERATUR

Illustrerad genusvetenskap

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 17.18
Serietecknaren Nanna Johansson debuterar med albumet Fulheten.

Serietecknaren Nanna Johansson är född 1986 och har tydliga, queerteoretiska budskap i sina teckningar. Dessa har man tidigare kunnat hitta i tidskrifter som Galago och på internet, där hennes konstkoncept Fulheten startade. Nu har detta avknoppats till både en utställning, som man just nu kan se i Malmö, och ett nyutkommet tryckt seriealbum.

I samband med att internationella kvinnodagen infaller är det inte helt ovanligt att diskussioner uppstår om huruvida det fortfarande behövs en särskild kvinnodag. Behövs isåfall inte också en mansdag, kontrar kritikerna gärna.

Ett ideal vore förstås om varje dag kunde genomsyras av genusmedvetenhet, tycker jag. Och till den som ifrågasätter det skulle jag vilja rekommendera serietecknaren Nanna Johanssons debutalbum Fulheten. För det påminner, med en mycket konkret ironisk humor, om hur mycket som återstår att göra på jämställdhetsfronten.

I snärtiga rutor tillämpar Nanna Johansson genusvetenskapens mest beprövade metod, som är att vända på steken, byta plats på män och kvinnor i olika situationer, och vips hör man hur absurt det låter med: ”Gubben hade så korta shorts, han gick ensam genom parken, mitt i natten. Han drack självmant ur vår flaska. Sedan gjorde han inte motstånd.”

Som titeln avslöjar reclaimar Johansson också urfeminsimens fulhetsbegrepp och drar det till sin spets. Ett porträtt av en kvinna har hon satt samman av ordagrant tecknade kroppsdelar som man konventionellt betraktar som fula: grisnäsa, dubbelhaka, gäddhängsarmar, en ladugårdsdörr till bakdel och så en bullfitta förstås.
   Har man redan stenkoll på genusteorier och hör till de invigda kan man kanske tycka att Johanssons feminism är elementär och inte frambringar något direkt nytt.

Men det här är ju ingen avhandling utan ett seriealbum. Och som illustrerad genusvetenskap funkar Fulheten bra. Med sin snudd på hotfulla humor. Eller för att citera den arga gubben på sid 59:
   ”Kvinnorasen har gått för långt! Man ger dom lillfingret och dom ger en långfingret. Sen käkar dom upp en, testiklar och allt. Ska det föreställa tacken det, för rösträtt och fri abort.”

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".