Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lagstiftning

Proposition om ny språklag

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 11.11

Regeringen har idag överlämnat propositionen Språk för alla, som innehåller förslag till en språklag till riksdagen. Idag finns i svensk lagstiftning inga bestämmelser som reglerar svenska språkets status.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger i en kommentar:

– I Sverige är vårt gemensamma språk svenska. Det svenska språket är en av de minsta gemensamma nämnarna för oss som bor i Sverige - oavsett var vi är födda, vilken del av landet vi bor i, eller vilka sociala sammanhang vi känner oss hemma i. Ett gemensamt språk är en avgörande förutsättning för en demokrati värd namnet. Att svenskan nu blir lagstadgat huvudspråk i Sverige är därför både praktiskt och symboliskt viktigt.

De huvudsakliga bestämmelserna i lagen är följande:

- Svenska är huvudspråk i Sverige, dvs. samhällets gemensamma språk som alla ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

- Alla som är bosatta i Sverige ska ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda svenska.

- Språket i offentlig verksamhet är svenska.

- Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas och att det finns tillgång till svensk terminologi inom olika fackområden.

- Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt.

- Svenska är Sveriges officiella språk i internationella sammanhang. Svenskans ställning som officiellt språk i EU ska värnas.

- Det allmänna har ett särskilt ansvar att skydda och främja det svenska teckenspråket. Alla som är döva, hörselskadade eller av andra skäl har behov av teckenspråk ska ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda teckenspråket.

- De nationella minoritetsspråken i Sverige är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska dessa språk ska skyddas och främjas. Alla som tillhör en nationell minoritet ska ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda minoritetsspråket.

- Den som har ett annat modersmål än svenska, teckenspråk eller nationellt minoritetsspråk ska ges möjlighet att utveckla och använda sitt modersmål.

Den föreslås träda i kraft den 1 juli 2009.

Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".