Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
CHEFSKONFLIKT

Museichef sparkad i Göteborg

Publicerat onsdag 18 mars 2009 kl 16.23
Ingrid Lomfors avskedas med omedelbar verkan från sin post som chef för Göteborgs stadsmuseum FOTO: Rodolfo Castex

Ingrid Lomfors får sparken från sin tjänst som chef för Göteborgs stadsmuseum med omedelbar verkan. Det beskedet fick hon på tisdagen, men ingen konkret motivering till varför.

Att personalen varit missnöjda med ledningen på Göteborgs stadsmuseum är ingen hemlighet. Facken har länge arbetat för ett chefsbyte. Men när Kulturförvaltningens chef Björn Sandmark under ett utvecklingssamtal på tisdagen meddelar Ingrid Lomfors att hon måste sluta, får hon av honom inget sakligt skäl till uppsägningen. 
   - Det finns ingen saklig motivering, det enda jag fick veta var att facket kräver att jag ska sägas upp, säger Ingrid Lomfors till Kulturnytt. Det finns en grupp personer på museet som är kritisk mot ledningen och menar att den är otydlig, men den kritiken fanns redan innan min tid.  

Ingrid Lomfors anser dock att de under hennes tid som chef, sedan 2006, har byggt upp en professionell organisation med en tydlig målbeskrivning. Den egentliga anledningen till att facket vill avsätta henne tror hon är en annan.
   - Jag har upplevt att facket har agerat i ett personligt intresse snarare än ett fackligt, det saknas sakliga argument till vad missnöjet består i.

Kulturförvaltningens chef Björn Sandmark säger till Kulturnytt att det visst finns saklig grund till varför Lomfors med omedelbar verkan är skild från sin tjänst som museichef, men han vill inte gå in på detaljer.
   - Det är en sammanvägning av olika omständigheter som ligger bakom mitt beslut, men det här är en känslig fråga som rör många inblandade människor och jag vill inte diskutera den offentligt.  

Ingrid Lomfors är fortfarande anställd vid Kulturförvaltningen och enligt Sandmark ska de nu sätta sig ner och diskutera vad hennes framtida arbetsuppgifter ska vara.
   Lomfors har via sin advokat skickat in en ogiltigförklaring av uppsägningen till Göteborgs stad.

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".