Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Teater x 2

Ständigt denna Friedrich Schiller

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 07.39

Malmö stadsteaters spelar Friedrich Schillers Maria Stuart som också ges just nu på Betty Nansens teater i Köpenhamn och snart har Staffan Valdemar Holms uppsättning av Schillers Don Carlos premiär på Dramaten i Stockholm. Och Maria Stuart spökar också på Teater Tribunalen i Stockholm där Elfriede Jelineks Ulrike Maria Stuart hade premiär i helgen.

Varför Schiller nu? Kanske för att han verkade i en tid som snart skulle bli en annan, kanske för att han var idealistisk men inte fanatisk, kanske för att hans pjäser handlar om människans såväl inre som yttre frihet. Så också i Maria Stuart ett av hans senare dramer, där det i kampen mellan drottningarna Maria och Elisabeth är tvetydligt vem som vinner.

På Malmö stadsteaters stora scen står fullt av porträtt av de båda drottningarna som travade på en vind i Jessica Curtis scenografi och Katarina Hugg-Lindgrens Maria Stuart och Cecilia Lindqvists Elisabeth står i pose statuariskt i vackra tidstrogna dräkter i denna mycket tydliga uppsättning. Regissören Lucy Pitman-Wallace har använt sig av landsmannen Peter Oswalds bearbetning, så trots Ulf Peter Hallbergs alltid lika eleganta översättning, så känns uppsättningen ändå mer av Schillers idol Shakespeare än av Schiller själv. Eller kanske snarare brittisk, för på dramaturgisk räls tuffar storyn på mot en lätt stiliserad Tudor-tid som bakgrund – vackert, enkelt och begripligt men inte så mycket mer.

Enkelt och begripligt är väl å andra sidan det sista man kan kalla Tribunalen och Galeasens uppsättning av Elfriede Jelineks Ulrike Maria Stuart där Maria Stuart och Ulrike Meinhof muterat. Som vanligt har Jelinek skrivit ett manus som liksom inte finns, här dock översatt av Magnus Lindman, enorma ordmassor som varje regissör får göra lite som den vill med, och där Schiller är en av alla dessa gästande spöken som fyller hennes texter och som hon snarare verkar se sig som arvtagare och inte förvaltare till, hans ”ordraseri” som Jelinek kallar det är ju inte långt från hennes eget.

Scenografen Bengt Gomér har helt klätt in Tribunalens scen i vitt kakel och det hela börjar i Stamheim-fängelset där Frida Röhls Ulrike begår självmord, eller hur det nu var. Och den tyska röda armé-terroristen blir ett med den skotska katolska terroristen, precis som Gudrun Ensslin i sin svarta velourderess är Elisabeth, precis som prinsarna på Towern är Ulrikes barn och allt bara fortsätter pådrivet av Dror Feilers musik.

Ensemblen, där Röhl är lysande leading lady, är fenomenal, Per Grytt och de två teaterpraktikanterna Saskia Husberg och Alfons Röblom klarar fenomenalt att spela alla dessa toner, infall, utfall, utbrott och poesi som texten och Mellika Melanis regi rymmer.

Att den politiska retoriken ekar tomt, att våldet är ett övergrepp och en återvändsgränd, att Ulrikes barn tittar med stora ögon, att kvasivänstern hade ett dubiöst förhållande till Röda armén, ”ja men det var ju Gudrun Ensslin som var den snygga, inte Ulrike” – ja, allt det kan ändå inte hindra att det man reagerade mot fortfarande gäller. Det skulle nog Schiller förstå, som själv avvaktande till den franska revolutionen, 1792 ändå blev utnämnd till ”citoyen francais” av nationalförsamlingen. Men Schiller får inte brevet förrän sex år senare, då alla som undertecknat det, bland andra Danton, redan är avrättade.           

Maria Edström SR Kulturnytt
maria.edstrom@sr.se

Maria Stuart av Friedrich Schiller, svensk översättning av Ulf Peter Hallberg, regi Lucy Pittman-Wallace. Malmö Stadsteater.
Ulrike Maria Stuart av Elfride Jelinek, översatt av Magnus Lindman, regi Mellika Melani. Teater Tribulnalen/Galeasen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".