Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Litteratur

Med Péter Nádas i dödens närhet

Publicerat tisdag 21 april 2009 kl 11.00
Péter Nádas Foto: Barna Burger

Ungraren Péter Nádas nämns ofta när det talas om möjliga nobelpristagare. Han är en författare som både skildrat Europas historia på ett nytt sätt och diskuterar vad det innebär att vara människa. Tidigare finns tre böcker av honom på svenska: Minotauros, Minnesanteckningarnas bok och Slutet på en familjeroman. Och nu kommer också Egen död (översättning: Ervin Rosenberg) en kort roman om författarens upplevelser när han drabbades av en hjärtattack och var död i tre och en halv minut.

Det är sommar i Budapest och Peter Nadás kan knappt andas. Han är genomsvettig och har svårt att förflytta sig. Han noterar att han mår dåligt, men istället för att ringa efter en ambulans, eller be någon annan göra det tänker han bara på korrekturet som måste gås igenom. Hur skall han göra för att hushålla med krafterna så att han kan ta sig hem? Hemma hittar han ett piller, sväljer det och släpar sig sedan till vårdcentralen och så kommer ambulansen.

Egen död är en tunn bok på 128 sidor, men trots bristen på omfång präglas den av samma intresse för existentiella frågor som i författarens monumentala böcker Minotarus och Minnesanteckningarnas bok. Det som intresserar honom är varför människan handlar som hon gör. Och i Egen död visar han hur viktigt det är att ifrågasätt sitt beteende så att vi inte alltid låter pliktkänslan styra. Det kan till och med leda till döden.

Peter Nadás har en unik blick för detaljer som kanske hänger ihop med att han arbetade som fotograf innan han blev författare. Ofta är det så att iakttagelser som först verkar obetydliga visar sig delar av ett större och viktigt resonemang. När Nadás kämpar för att överleva noterar han t ex att sköterskan inte kan hitta en klädhängare till hans kavaj. Hon svär och smäller i dörrar. Han tänker att det är hennes sätt att visa omtanke. Men klädhängaren handlar också om att inget blir som vi föreställer oss, att sväva mellan liv och död handlar kanske inte om ett stort ljus, utan om fotografiska minnesbilder av korridorer, klädhängare och en diffus upplevelse av att födas. Tre och en halv minut passerar men för Nadás känns det som en evighet eftersom födelse och död är väldigt nära.

När han efter visst besvär vant sig vid att leva genom att göra vardagliga saker som att dammsuga ber han sin fru köpa tio klädhängare av god kvalité för att ge dem till sköterskan. ”Så att hon åtminstone skulle slippa leta efter klädhängare”. En hälsning som betyder flera saker. Ja, jag såg din omtanke och nu tänker jag på dig och det mer oroande, nu får du klädhängare så att du skall få tid att tänka på den död dina patienter kämpar med.

Louise Epstein, SR Kulturnytt
louise.epstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".