Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tidskrifter

Finlandssvensk dynamik i 00-tal

Publicerat måndag 20 juli 2009 kl 07.52
Nya 00-tal handlar om "finlandssvensk dynamik"

Tidskriften 00-tal har utkommit med nytt nummer. Temat är finlandssvensk dynamik, som det står på omslaget - ett tema som rymmer såväl frågor om självförtroende, som språkliga funderingar, och en diskussion om klass. Anneli Dufva har läst.

Den finlandssvenska litteraturen är provinsiell både i förhållande till svensk och till finsk litteratur, det skrev Tomas Warburton  redan på 50-talet.
   Han skrev då också att den var en medelklasslitteratur med borgerlig synvinkel, präglad av individualism och självbespegling.

Det är Merete Mazzarella  som i sin tur i 00-tal refererar till de här föreställningarna, och menar att det hon kallar tråkighetsstämpeln alltför länge präglat den finlandssvenska självbilden, även om Christer Kihlman och Henrik Tikkanen gjorde att 70-talet blev allt annat än tråkigt.

Att Jonas Thente i våras skrivit i sin blogg om hur det numera inte går att skriva om finlandssvensk litteratur i Sverige utan att få jobbigt gensvar från tanter i Helsingfors som lusläser en i jakt på fel - det verkar har retat många, och nämns av flera i detta nummer.

Och jag tycker det är superintressant att både notera vilken enorm betydelse så många finslandssvenska författare spelat;  Topelius, Södergran och Diktonius förstås, Jörn Donner och Märta Tikkanen, för att nämna några - för att sen bara, i artikel efter artikel se detta tal om marginalisering och underlägsenhetskänslor.

Men kanske är det en generationsfråga. Monika Fagerholm och Kjell Westö - två av de mest betydelsefulla av författarna födda på 60-talet ger båda, i två synnerligen läsvärda intervjuer, delvis en annan bild.
   För dem är det finska viktigt. Fagerholm talar om den ömsesidiga bristen på intresse mellan finnar och finlandssvenskar och Westö talar om finskans betydelse för honom.
   Han skriver journalistik på finska, romaner på svenska och menar att språk är broar och kommunikation, hur viktigt det är, nu när även Finland internationaliseras.

Westö kommer också in på klass och menar att han fått kritik från svenskfinland för att han skriver om klass – en kritik han aldrig mött från finskt håll. Men – säger han – i höst kommer båda de stora finlandssvenska förlagen ut med antologier om klass – efter 100 år av tystnad.

Anneli Dufva
anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".