Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturpolitik

Upplevelsen som industri

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 15.08
Hultsfredsfestivalen 2009 kan ha blivit den sista. Vad innebär det för kommunen? Foto: Patrick Sörquist / SCANPIX

I tisdagens Kulturnytt rapporterade vi om Hultsfredsfestivalens kris, som innebär att arrangören Rockparty varslat sina 20 anställda om uppsägning, och senare under dagen meddelade festivalchefen Per Alexanderson att han avgår efter två år på posten.
   Vad innebär då festivalens kris för Hultsfreds kommun? Karsten Thurfjell ger en bakgrund

Den traditionella industrins investeringar ger idag sällan några nya jobb. Snarare syftar de till att ge ännu färre arbetstillfällen. Och där går onekligen näringslivets och politikernas intressen isär. Så om ni undrat varför alla partier numera vurmar för småföretagarna så vet ni nu varför. Folk får fixa sina jobb själva, och bilda mikroföretag inom upplevelseindustrin.

De bästa exemplen på evenemang som genererat en riktig tillväxt, och gett en varaktig struktur, det är jättekonserter och återkommande musikfestivaler.
   De tolv största evenemangen i Göteborg har gett 3½ tusen människor heltidsjobb sen 1992, lika mycket som en liten Volvofabrik.
   Och även om många festivalbesökare är unga och har låg budget, så gör ändå storleken på festivalen, och allt vad den innebär som mötesplats att det bildas ett slags Musicon Valley runtikring.

I Hultsfred har festivalen genererat både en evenemangsinriktad högskoleutbildning för 350 elever och en permanent företagsby, Rock City som förändrat kommunen i grunden.
   Hultsfred har därför hållits fram som paradexempel på den upplevelseindustri som löntagarfondsfinansierade KK-stiftelsen satsat på för att kompetensutveckla innovativa branscher.

Faller festivalen får sig hela nytillväxttanken en knäck.

Å andra sidan utsätts den nya strukturen för sitt första allvarliga test. Kan den nyinsamlade kompetensen och kreativiteten hitta andra vägar?

Efter hand som branschen utvecklas, blir analysinstrumenten skarpare. Och det intressanta är ju att kulturlivet utgör själva kärnan i resonemanget.
   För man måste ju ha ett innehåll - något att uppleva.

Karsten Thurfjell
karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".