Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arkitektur

Rivningsiver i Moskva

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 07.50
Hotell Moskva - som det såg ut innan det revs och byggdes upp igen. Foto: Tanya Makeyeva / AP

Moskva genomgår just nu en av de största rivningsvågorna på hundra år, och en rad arkitektoniska pärlor har raserats eller riskerar att försvinna. Samtidigt är det nya som tillkommer ofta av tvivelaktigt värde. Så lyder domen i en ny rapport om Moskvas omdaning.

Vad är det för ena dårar som härjar i Moskva?

Ja, dårarna är en allians av penningstinna byggherrar och kommunpolitiker med storhetsvansinne som utan betänkligheter river Moskvas kulturarv och istället bygger upp pinsamma pastischer.
   Detta hävdar i varje fall Samfundet för bevarandet av Moskvas Arkitektur i en varnande rapport, skriven av både ryska och utländska arkitekter och konsthistoriker.

Det är väl sannolikt ganska få som associerar Moskva med framstående byggnadskonst, men staden har faktiskt en unik, vildvuxen och lätt kaotisk stadsbyggnad, jugendepoken är rikligt företrädd, modernismen från 20-talet och tidigt 30-tal är unik; till och med de en gång så föraktade Stalinskyskraporna jämförs nu allt som oftast med orginalen i New York.

Just de är nu inte utrotningshotade men enligt rapporten riskerar en rad andra byggnadsminnesmärken rivas eller byggas om till oigenkänlighet. Inte för att det saknas lagar och regler men de kringgås lätt med frikostiga mutor.

Namnet till trots är rapportförfattarna inte en samling konservativa bevarandenördar - ett stort problem säger de är att det är alldeles för sparsamt med genuint modernistisk arkitektur i Moksva. Ofta bygger man nu istället pastischer, billiga imitationer av gamla byggnader, surrogatarkitektur kallas det i rapporten: ibland bevaras fasaden men resten är nytt.

Det märkvärdigaste exemplet är jättehotellet Moskva vid Kreml, ritat av sovjetarkitekturens nestor Alexej Sjtjusev, det är nu rivet och istället har man byggt upp vad som utvändigt är en - exakt kopia. Många kanske tycker kopian ser bättre ut än orginalet - men äktheten och autenciteten försvinner.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".