Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konst

Rättegången börjar: Är åtalet mot Anna Odell ett hot mot journalistiken?

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 07.46

Idag börjar rättegången mot konstfackeleven Anna Odell, vid Stockholms tingsrätt. Hon står åtalad för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande. Målsägande är landstinget, som kräver ersättning för vårdkostnader på 12.350 kronor. Utöver det riskerar Odell böter eller fängelse i upp till 2 år. Men en fällande dom kan också få andra konsekvenser.

Oredligt förfarande är en lag från 40-talet som gör det straffbart att lura någon till handlingar som är skadliga för den lurade, även om bedragaren inte vinner något, ekonomiskt, för egen del. I Anna Odells fall är offret sjukvården och polisen, som lurats att ägna tid och resurser åt vad de trodde var en människa i nöd.
    Men om den här sortens falskspel är straffbart, hur blir det då med journalister som lurar företag att avslöja lik i garderoben, till exempel? Flera debattörer - däribland journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén - har hävdat att en fällande dom mot Anna Odell, på den här åtalspunkten, skulle betyda begränsningar för journalistiken. Kanske rent utav att wallraffmetoder i praktiken blir förbjudna i Sverige.

Men de advokater Kulturnytt talat med tror inte att just journalister behöver oroa sig, eftersom de skyddas av tryckfrihetsförordningen.

– Tryckfrihetsförordningen ger ett skydd, om det man gör har ett publicistiskt syfte, säger Lars Viklund, advokat med inriktning på tryckfrihetsrätt. En journalist skulle haft en större chans att bli frikänd i det här målet än vad hon har.

Så journalisterna har ingenting att oroa sig för, oavsett hur utgången av rättegången blir?

– I princip inte, som lagstiftningen ser ut idag.

Författaren och Aftonbladetreportern Peter Kadhammar är inte heller orolig.

– Jag har väldigt svårt att tro att det här skulle få några konsekvenser för det eventuella waraffande vi får se i framtiden. Jag kan nämligen inte tänka migf att Anna Odell blir dömd.

Varför inte?

– Sverige är ändå ett litet, ganska hyggligt land där man förstår vad Anna Odell ville göra. Det hon gjort har inte inneburit någon särskild skada. Att då släpa henne inför rätta... Det är möjligt att det måste göras, att åklagaren har någon sorts åtalsplikt, men att domstolen skulle fälla henne har jag väldigt svårt att tro.

Men även om Anna Odell skulle fällas behöver alltså Peter Kadhammar och hans kollegor inte oroa sig, enligt de jurister Kulturnytt talat med. Däremot får samhällsengagerade, grävande konstnärer ta sig i akt i fortsättningen. Eftersom deras arbeten inte "publiceras", i lagens mening. Wallraffmetoder blir i praktiken förbjudna, för alla som inte har en ansvarig utgivare att luta sig emot. Om inte lagstiftaren griper in och justerar lagen.

– Om det här skulle gå hela vägen upp i Högsta Domstolen, och hon skulle fällas för oredligt förfarande, så bör man i alla fall tänka i de banorna, säger Lars Viklund.

– Om detta är hur man vill ha det, eller inte.

Mårten Arndtzén
marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".