Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Litteratur

Egensinnig tysk general

Publicerat torsdag 17 september 2009 kl 07.46

I går tilldelades Hans Magnus Enzensberger det stora danska Sonning-Priset , Danmarks största kulturpris på en miljon danska kronor.
   Hans Magnus Enzensberger har ända sedan mitten av femtitalet varit en av Tysklands ledande intellektuella. Han är poet, essäist och debattör, ständigt sysselsatt med att försöka förstå och förklara tillståndet i världen. 
   Hans nya bok på svenska heter Hammerstein, eller Egensinnet i översättning av Peter Handberg, en biografi över general Kurt von Hammerstein, ett av de mindre kända ödena ur den tyska historien.

Det handlar om denne general Kurt von Hammerstein, född 1874, död 1943, en man som alltså på nära håll upplevde två världskrig och hela den kaotiska tyska mellankrigstiden. Enligt baksidestexten har Enzensberger valt romanens form och blandat fakta med fiktion, men den enda fiktion jag kan upptäcka är en del inlagda fiktiva dialoger mellan författaren och några av huvudpersonerna, i övrigt är det en rak dokumentär biografi.

General von Hammerstein var en fullfjädrad börds- och intelligensaristokrat, som gjorde en spikrak karriär till den allra högsta militära posterna. Han hade sju barn, varav de flesta, särskilt de tre döttrarna, blev medlemmar i kommunistpartiet och ägnade sig åt allt mer underjordiska aktiviteter, allteftersom tiderna hårdnade för vänsterfolk.
   I likhet med så många med hans sorts bakgrund föraktade han Hitler, men till skillnad från de flesta såg han klarare och trodde inte riktigt på att det skulle gå att styra honom när han väl kom till makten, och till skillnad från de allra, allra flesta tog han konsekvenserna av det han såg och tog avsked från armén och posten som chef för arméledningen 1933.

Det är ungefär där som man som läsare börjar bli litet förbryllad, för sedan blir det ingen av de historier man hade kunnat vänta sig. General von Hammerstein drar sig helt enkelt tillbaka till privatlivet, han bedriver ingen vidare politisk verksamhet och konspirerar inte mer än nödvändigt. 
   Inte heller blir han förföljd, arresterad eller kastad i läger, han bara sitter där och förutser nästan exakt hur det kommer att gå, och det tycks vara nazismen dumhet som stör honom mer än dess ondska. Jo, mot slutet har han verkligen en plan för att störta Hitler, men han dör en naturlig död 1943, innan det hann bli något av. Till och med hans betydligt mer aktivt oppositionella familj överlevde, det var bara en svärson som blev avrättad, vilket efter omständigheterna får betraktas som ett på det hela taget lyckligt slut.

Det är alltså inte en berättelse om heroism och inte en tragedi, inga hjältar och inga offer, ingen sens moral och inga politiska slutsatser att dra. Kanske är det en berättelse om integritet, om en människa som ser klart och har modet att uteslutande följa någon alldeles privat, egen inre kompass.

Hursomhelst, jag vill inte undanhålla er Kurt von Hammersteins sätt att bedöma sina officerare, och förmodligen resten av mänskligheten också:

”Jag urskiljer fyra sorter. Det finns kloka, dumma, flitiga och lata officerare. För det mesta sammanfaller två av dess egenskaper. Några är kloka och flitiga, de skall till generalstaben. De andra är dumma och lata, de utgör i varje armé 90 procent och är lämpliga för rutinuppgifter. Den som är klok och på samma gång lat är kvalificerad för de högsta chefsuppgifterna, ty han har en intellektuell klarhet och nervstyrka för svåra beslut. Men man måste se upp med den som är dum och flitig, han kommer bara att ställa till med elände.”

Kan det sägas bättre?

Mats Arvidsson, SR Kulturnytt
mats.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".