Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Videokratisk vansinne i Italien

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 07.54
Videocracy av Erik Gandini. Foto: AP Foto/ Fandango/Interno/Zero

När Silvio Berlusconi för cirka 30 år sedan började lägga grunden till sitt medieimperium med flabbig och lättklädd underhållning var det förstås ingen som anade att mannen bakom tutt-teven femton år senare skulle vara Italiens rikaste man - och dess premiärminister. Enligt vissa beräkningar kontrollerar Berlusconi idag 90 procent av de italienska tevekanalerna, och det har slutat vara kontroversiellt att hävda att det är dessa tevekanaler som har vunnit parlamentsvalet åt honom tre gånger sedan 1994. Många har frågat sig om Italien fortfarande kan kallas en demokrati. Dokumentärfilmaren Eric Gandini, född och uppvuxen i Italien, men verksam i Sverige sedan ett tjugotal år, besvarar den frågan redan med titeln på sin nya film. Videocracy betyder förstås video-krati.

En av scenerna i filmen utgörs av en kampanjfilm för Berlusconis parti, Il popolo della libertà, alltså Frihetens folk. Refrängen framförs av grupper av kvinnor i, får man anta, typiskt ”kvinnliga” situationer -  hos frissan, i bassängen utövandes vattengympa, och så vidare, och den lyder helt enkelt: ”Tack och lov att Silvio finns.” Tidigare har vi mött Berlusconis personlige vän och granne på Smaragdkusten på Sardinien, Lele Mora, agent och tidigare programansvarig för mängder av produktioner på Berlusconis kanaler. Han säger att Berlusconi inte riktigt når upp i samma klass som Mussolini, men att han betraktar honom som en stor ledare, och spelar förtjust upp fascistiska propagandafilmer som han har lagrade på sin mobiltelefon.

I Italien har det länge funnits en diskussion om vad som skiljer Berlusconis öppet anti-demokratiska populism från Mussolinis välregisserade tjugo- och trettio-talsfascism. Massimo Gianninis Lo Statista, alltså Statsmannen, med undertiteln ”Berlusconis tjugo år mellan fascism och populism” skapade viss debatt förra året genom att påstå att Berlusconis regering visserligen är legitim, att den inte avrättar eller låser in oliktänkande, och för det mesta bedriver politik på ett konstitutionellt godtagbart sätt, men att likheterna mellan Mussolinis och Berlusconis härskartekniker är påfallande – myten om den store, hårt arbetande ledaren, den patriarkalt religiösa värdegrunden, och inte minst – kontrollen över medierna.

Gandinis film koncentrerar sig helt på den ideologi dessa medier pumpar ut, och här skiljer sig förstås Mussolinis och Berlusconis populismer åt avsevärt. Mussolinis ideologi handlade, liksom de flesta massrörelser på den tiden, inklusive arbetarrörelsen, till stor del om hårt arbete och affektkontroll med siktet inställt på framtiden. I Berlusconi-land, liksom i många andra västliga så kallade demokratier, handlar det framför allt om att vägra vara allvarlig, att skratta, flamsa, dansa, och bemöta argument med gags eller storslagna känslor – allt i ett evigt nu av sexualiserade unga kroppar och nya köksmaskiner. Men kan man verkligen kritisera denna bildburna underhållningsterror med ytterligare bilder? Hur måste en bild se ut för att undergräva ”video-kratins” grundläggande regel om att den som syns mest vinner? Jag vet inte. Gandini och kompani har ett grepp som de använder här och där i filmen som handlar om att överdriva, att till exempel visa Berlusconis plastikstela leende lite för länge, utan ljud, så att det framstår som en mask. Det funkar på mig, men funkar det på de tiotals miljoner som faktiskt röstar på karln? Och kommer de för övrigt att se filmen?

Lars Hermansson
lars.hermansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".