Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Litteratur

Kjell Westö om Helsingfors och tiden

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 07.46
FOTO: Irmeli Ljung

Det började med lyrik, men genom åren har det också blivit journalistik och noveller och inte minst ett antal hyllade romaner med titlar som Drakarna över Helsingfors, Lang och Vådan av att vara Skrake. Priserna har regnat över den finlandssvenske författaren Kjell Westö.
   Nu avslutar han sin romansvit där Helsingfors står i centrum med den nästan 600 sidor tjocka romanen Gå inte ensam ut i natten.

Westö skriver med tiden, mot tiden. Allting handlar om tid. Och jag ser hur vissa ord återkommer när jag läser mina egna tidigare recensioner av Westö - ord som minne, skimmer, vemod. Men också hur jag poängterar hans förmåga att - enligt gammal god romantradition - väva ett helt mönster av sammanfogade öden.

Vilket han gör även här. Redan på första sidan i Gå inte ensam ut i natten skapar Kjell Westö intresse genom att beskriva sina huvudpersoner: Ariel, den sort som går genom livet med otillräckligheten skriven över sig, dömd att gå under. Och Jouni, den framgångsrike, ogenomtränglige. Två personlighetstyper, två livshållningar.

De båda bildar på 60-talet ett band tillsammans med överklassflickan och modellen, den sköra Adriana. En singel blir det bara, men den spelar roll i boken. Den, precis som annan musik och andra detaljer - alla dessa markörer som ger kropp åt tiden.
   Allt placerat i Helsingfors, förstås. Westös egen stad, lika påtaglig och viktig som de som befolkar den. Bostäderna, förorterna. Från gamla fattigruckel i trä till senare tiders glasade skrytvåningar. Blanka bilder, bistra baksidor.

Berättarrösten i boken tillhör Frank Loman,en generation yngre än de andra, en riktig Westö-grabb med nördig kunskap om pop- och rockhistorien, med en tendens att supa istället för att prata.
   70-talets framtidstro, 80-talets överflöd, 90-talets krisår… Medievärlden, lite politik, samtidshistoria. Den känns lite otidsenlig, Kjell Westös nästan idisslande rörelse genom decennierna - bitvis pratig och omständlig.

Men jag blir ändå förförd av precis detsamma. Av sättet att låta tiden få sin tid, att låta nostalgin mogna och bli till sentiment. Westö skriver på ett ställe att utländska besökare i Finland kunde notera en nästan jungfrulig kvalitet hos finländarna, "en till enfald gränsande tro på det goda och pålitliga i människan". 

Och jag undrar om inte just det också kan sägas om författaren Westö. Hans sätt att se på människorna och deras förmåga till överlevnad i det tillfälligheternas spel som är livet, bygger på en tilltro till människan som består - trots allt. Lika otrendigt i vår tid som det episka romanbygget… Och lika välkommet.

Anneli Dufva, SR Kulturnytt
anneli.dufva@sr.se

Gå inte ensam ut i natten av Kjell Westö

Genre: Skönlitteratur
Förlag: Albert Bonniers
ISBN: 9789100123901

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".