Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konst är konst är .....

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 16.04

I helgen var jag på Konstnärernas konstmässa i Kista i Stockholms utkanter. En kompis ställde ut i detta nya sammanhang där organiserade och professionellt verksamma konstnärer kan köpa sig en monterplats och sälja sin konst utan att någon gallerist tar 50% av stålarna. Detta innebär förstås att flertalet av utställarna inte har någon gallerist.
Resultatet var förstås, lindrigt sagt, varierat. Några enstaka var riktigt bra, ett par fullt acceptabla, massor var oengagaerande och några få förfärande usla. 

Men det intressanta är att 90% höll sig, grovt sett, inom samma uttrycksform. Här målades det på duk på längden och tvären. Möjligen några skulpturer, enstaka målningar på plåt eller glas men annars - klassiskt målande. Var fanns intstallationskonstnärerna eller videoverken? Håller de sig inom institutionerna eller rör de sig i så annorlunda vatten att de inte ens funderar på konstmässan i Kista. Synd, för en publik att möta fanns här. Man skulle kanske kallat det för "Konstnärernas målarmässa i Kista"?

Ibland undrar jag varför bildkonsten har så svårt att dela upp sina olika uttrycksmedel i flera genrer. Jag tror att de vanligaste habila naturmålarna, många med utbildning och mångårigt medlemskap i KRO har långt mycket mindre gemensamt med genretänjande konstnärer som tex Jan Svenungsson och Johan Thurfjell (för att ta två exempel på konstnärer som just nu ställer ut på galleri i Stockholm) än vad Liza Marklund har med Ann Jäderlund. Ändå har vi något som heter "poesi" och något som heter "prosa", eller tom ännu mer bestämt: Deckare. Så slipper vi också (oftast) höra någon som bläddrar i Jäderlunds senaste och rasande skriker: Vad är detta - ska detta kallas för ... bok?

Konstnärer som inte avbildar, eller sysslar med bilder som kräver ett tekniskt kunnande retar fortfarande massor av folk som älskar att skrika: Är detta konst?!
Vore det inte bättre om "konsten" precis som litteraturen kunde härbärgera olika uttryckssätt med olika klassificeringar? Måleri, installation (eller hellre ett annat ord), video, skulptur, tja kom på fler. Så skulle den som vill se en målning som avbildar ett landskap så svidande vackert som det bara går slippa stå inför Anna Odells Okänd Kvinna 349701 och skrika: Var är bilden? Är detta konst?

Det är klart att det är. Men möjligen skulle vi öka förståelsen för konsten om vi skapade några undergrupper till ... "bildkonsten"

Gunnar Bolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".