Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
haiti

Haiti behöver sina intellektuella

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 07.46
De få kulturella byggnader som fanns på Haiti har förstörts. Foto: Gerald Herbert/Scanpix.

En stor del av Haitis författare, konstnärer, sångare och andra kulturarbetare lever i diaspora, främst i USA, Kanada eller Frankrike. Så också den kände poeten, författaren och läkaren Jean Métellus, som sedan nästan 50 år bor och verkar i Paris. Han flydde undan Duvaliers diktatur 1959.

 – Ska Haiti kunna byggas upp igen, behöver landet få tillbaka medborgare med stor kompetens på olika områden. För återuppbyggnaden av landet kommer att bli mycket svår och det behövs minst fem år för att bygga upp Haiti igen, tror Jean Métellus.

De få kulturella byggnader som funnits på Haiti har förstörts. Och det mänskliga lidandet har drabbat såväl rika som fattiga, säger Métellus som ser härjad ut när han tar emot i sin villa i utkanten av Paris.
   Han visar mig gårdagens Libération där man låtit åtta uppskattade haitiska författare uttrycka sin solidaritet med det olycksdrabbade landet. Jean Métellus har bidragit med artikeln Haiti dödens, men också evighetens land.

Som så många andra intellektuella lever den nu 72-årige Jean Métellus i exil. I Frankrike har han arbetat som läkare. Men det är hans poesi och romaner - som ofta handlar om haitiers öden - som gjort honom känd både i Frankrike och på Haiti. Extra uppmärksamhet fick han häromåret då franska rapband använde hans poesi.

Métellus uttrycker sin oro, för att det saknas utbildade och intellektuella med kompetens av olika slag på Haiti. Landets elit lever i diaspora. Regeringen måste därför stoppa sina kommande planer om att förbjuda dubbelt medborgarskap, tycker han. För nu gäller det att få utbildade haitier att komma tillbaka och bidra till återuppbyggandet. För vem ska annars värna om Haitis bästa i tid och evighet, menar han.

Ett annat akut problem på Haiti är korruptionen. Journalisten Jean-Jacques Seymour har varit korrespondent i Port-au-Prince. Nu arbetar han på Tropiques FM - en privat radiostation i Paris med Västindien som specialområde. Efter diktaturens fall fanns hopp om att landets resurser och rikedomar skulle fördelas bättre, säger han. Men korruptionen har fortsatt på grund av politisk instabilitet.
   Seymour anser att även om en del nationalister förmodligen skulle protestera, bör internationella krafter hjälpa Haiti i kampen mot korrumptionen tills dess politisk stabilitet uppnåtts.

Johan Tollgerdt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".