Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
litteratur

Högtidligt om Heisenberg

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 08.54
Helena Granström

När Werner Heisenberg (1901-76) formulerade den berömda Osäkerhetsprincipen, kunde han nog inte drömma om hur mycket den skulle komma att betyda, inte bara för den framtida kvantfysiken, utan minst lika mycket för fritänkarna. Det han slog fast var bara, kort och gott, att man inte samtidigt kan bestämma läge och hastighet för en subatomär partikel, tex. en elektron. År 2008 debuterade Helena Granström med essäboken Alltings mått, och nu har hon skrivit en bok om just denna osäkerhet.

Mycket teoretiskt vatten har runnit under de kvantfysiska broarna sedan Heisenberg formulerade sin Osäkerhetsprincip 1927. Många wu li-mästare och många daoistiska fystränare har hunnit bjuda upp till lönsam dans, som Gary Zukov och Fritjof Capra.
   Helena Granströms närmande till den värld i det subatomära, där orsak och verkan tycks ha förlorat fotfästet till förmån för de kalibrerade sannolikheterna är knappast dansant, och jag menar det som en komplimang. Hon tar utmaningen på allvar, inte på new age.

Till skillnad från hennes förra och första bok, Alltings mått, där den essäistiska, skulle jag kalla den, grundtexten skapade en intellektuell och intelligent klangbotten för de poetiska gnistorna och de filologiska inpassen, så har hon i den nya boken, Osäkerhetsrelationen, valt att utgå från gestaltningen och det gestaltade samtalet för att kunna ställa frågorna till en värld där osäker- hetsprincipen råder och där bara själva osäkerheten går att kvantifiera.

Fyra forskare möts, blöts, sitter och står, och den osäkerhetsrelation de talar om för kvantfysikens räkning, gäller förstås också för deras inbördes möten. E är förstås Einstein, den goda sinnebilden för vår atomära tid. Niels heter förstår Bohr. S är Schrödinger, upphovsmannen till den där ekvationen som jag aldrig lyckades riktigt begripa.
   Och så osäkerhetsministern själv: Werner Heisenberg.

Tyvärr saknar språket i Granströms nya bok den kraft och skärpa, som var den stora behållningen i den första. Det har ersatts av en blank högtidlighet, som tillåts ta för mycket plats från den kritiska kärnan. Ändå glädjer jag mig åt slutbilden med den förhoppning den erbjuder oss radikala Heisenberg-betvivlare. Hans Ungenauigkeit behöver inte gälla våra egna kroppar.

Göran Sommardal, SR Kulturnytt
goran.sommardal@sr.se

TIDIGARE I KULTURRADION:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".