Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
dödsfall

JD Salinger har avlidit

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 08.45
J.D Salinger 1951.

Få böcker har väl älskats av så många unga människor som JD Salingers Räddaren i nöden - berättelsen om tonårsrebellen Holden Caulfield som betraktar allt och alla som "phoney".
   Salinger publicerade bara en handfull böcker och värjde sig mot all publicitet. Han fick till och med Högsta Domstolen att stoppa användandet av citat från hans brev i biografier och förra året stoppade han utgivningen av en svensk parafras på Räddaren i nöden.

Men var han inte redan död? Nej, J D Salinger, en författare som inte var på förnamnsnivå med läsarna, var inte död, bara försvunnen. Sedan 57 år levde han i isolering i ett bunkerliknande hus i New Hampshire, många gånger beskrivet, nästan aldrig besökt av kritiker och journalister. Ett förött och bittert liv kan tyckas. Och det blev bara en handfull böcker, mest noveller varav de flesta kretsar kring en enda familj.
   Är Salinger bara en bisarr fotnot i litteraturhistorien. Jag går fram till bokhyllan. Och letar. Och letar. På ena sidan Rådström. På andra sidan Sartre. Ingen har lånat eller knyckt Sartre. Men av Salinger har jag inte en enda bok kvar. Ingen jag lånat dem till har velat lämna tillbaka dem. Kanske borde jag ställt hans verk bredvid Mark Twain. Eller kanske Kafka.

Biografier om Salinger berättar att han debuterade innan kriget bröt ut. Redan från början var novellen hans format. På college skröt Salinger med  att han skulle skriva Den stora amerikanska romanen. Det gjorde han aldrig. Han skrev den lilla amerikanska romanen som kom att bli lika berömd som Melvilles Moby Dick. Hans noveller öppnade andra halvan av 1900-talet. Hans enda roman, Räddaren i nöden, punkterade efterkrigstidens bullriga optimism. Den första meningen är berömd. I den säger berättaren att han egentligen inte vill berätta sin historia.
   Och så var det nog. Salinger flydde världen mer konsekvent än någon annan. Garbo är närmast pr-sugen i jämförelse. Med manisk konsekvens stängde han sig inne i sitt hus. Inte kunde han veta att just isoleringen var bästa sättet att bli en romanfigur. Deckarförfattaren Lawrence Block har gjort en kärleksfull hyllning till Salinger i Butcher in the Rye. Där förklär sig Salinger, stjäl och är beredd att gå hur långt som helst för att få tillbaka några brev från en förre detta älskarinna. Det ligger nära verkligheten. Salinger var visserligen isolerad, men levde inget munkliv. Flera äktenskap och kortare förhållanden med olika kvinnor har spätt på ryktesfloran eftersom de skrivit om denne besatte kontrollfreak.

Men kanske var flykten från människor inte så konstig. Salinger tjänstgjorde både i kontraspionaget och i infanteriet under kriget och bröt ihop. Efter krigsslutet jagade han nazistförbrytare och hade ett kort äktenskap med tysk läkare som ingen senare fått tag på. Han liknar medlemmar i familjen Glass: superbegåvade och överkänsliga.
   Salingers flykt har skymt texterna: Res takbjälken högt timmermän; Till Esmé kärleksfullt och solkigt. Och var han så olycklig? Kanske hade han bara de där handfull berättelserna att skriva. Och de skrev han övermänskligt perfekt.
   När han nu själv äntligen fått försvinna syns hans gestalter desto bättre: Esmé, Seymour, Franny och Zoé, den överbegåvade och sårbara familjen Glass. Det har sagts att stilen är daterad, att han älskade sina figurer mer än vad som var nyttigt. Må så vara. Men idag ser jag dem tydligt. Med sin precision och sorgsna blick var Salinger efterkrigstidens Tjechov. Hans figurer är vingliga och osäkra – men de är också odödliga.

Mikael Timm
mikael.timm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".