Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
konst

Bildmuseet i Umeå visar queerarkivet

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 07.46
Mary Coble lät tatuera in hatord på sin hud. Foto: Bildmuseet i Umeå.

Bildmuseet i Umeå öppnade i helgen årets stora vårutställning Lost and Found - Queerying the Archive. Här presenterar tretton internationella konstnärer verk som utifrån ett queerperspektiv gestaltar nya berättelser och alternativa historier.

Det händer något i varje vrå av Bildmuseet. Vart man än vänder sig ställs frågan:

Hur skrivs historia? Vems historia berättas? Hur gestaltar man kärlek, sexualitet och begär som utelämnats i den officiella historieskrivningen? Det är frågor som tas upp från de mest skilda utgångspunkter på den nya utställningen Lost and Found: Queerying the Archive. Inga lätta frågor precis, men det har blivit en spännande och mycket omväxlande utställning.

I bakgrunden hörs till exempel Aleesa Cohenes videoinstallation Like, Like där hon omarbetat Hollywoodfilmer och skapat helt nya berättelser och karaktärer utifrån redan existerande historier.

De tretton konstnärerna berättar sina historier på helt olika sätt, och med hjälp av fotografier, installationer, film och performance utmanar och synar de rådande föreställningar kring sexualitet och kön. Konstverken ifrågasätter de etiketter vi ger varandra. Det handlar om rätten att få bli accepterad för den man är.

Konstnärsduon Elmgreen och Dragset låter oss blicka in i ett minnesarkiv över ett queerliv - ett personligt universum bestående av nära femhundra fotografier.

Blood Script heter Mary Cobles utmanande verk. Det är resultatet av de tjugo timmar som det tog att låta de mest förekommande hatorden tatueras in på Mary Cobles hud utan bläck. Allteftersom blodet trängde fram gjordes ett avtryck av varje ord på ett akvarellpapper. Blood Script kan ses som en metafor för de djupa psykologiska sår som hatfyllda uttalanden skapar hos individen, säger Mary Coble. De här grafiska bladen blir som någon slags påtagliga bevis och ett fysiskt arkiv för den skada som kommer av diskriminering och homofobi.

Utställningen pågår till och med den 25 april och har producerats i samarbete med Kunsthallen Nikolaj i Köpenhamn och i nära samarbete med Umeå Centrum för genusstudier.

Kerstin Berggren, SR Kulturnytt
kerstin.berggren@sr.se

Lost and Found - Queerying the Archive på Bildmuseet i Umeå

Medverkande: Kimberly Austin, Cecilia Barriga, Mary Coble, Aleesa Cohene, Michael Elmgreen & Ingar Dragset, Conny Karlsson, Heidi Lunabba, Al Masson, Benny Nemerofsky Ramsay, Flemming Rolighed, Tejal Shah, Ingo Taubhorn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".