Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
konst

Vart tar den offentliga konsten vägen?

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 07.45
Klara Källströms verk vid Danderyds sjukhus Foto: SL

I dag fattar Stockholms läns landsting beslut om de regler som ska gälla för hanteringen av landstingsägd konst när verksamheter privatiseras. Bland annat öppnas för försäljning.

Det här upprör Miljöpartiet som menar att beslutet försämrar möjligheterna att bevara bildkonsten i offentliga miljöer. Och från Konstnärernas riksorganisation (KRO), efterlyser man övergripande ansvar och en nationell utredning kring vad som hänt med konsten under åren av privatiseringar.

Enhetschef Göran Rosander på landstingets kulturförvaltning visar vägen ned till konstförrådet i källaren. Här trängs dammiga, hoprullade textilvävar med tavlor staplade i vagnar och på hyllor, huller om buller. Det mesta är sådant som behöver lagas, innan det hängs tillbaka på den sjukhusvägg där det hängde tidigare.

Totalt äger Stockholms landsting 86 000 konstverk. En del lånas ut till privata vårdentreprenörer, men då bara en liten del av konsten inventeras, så kan man inte med säkerhet säga att konstverken verkligen hänger där de ska, säger Göran Rosander.

– Om jag går in i konstdatabasen och slår upp ett konstverk och då ser att det är inventerat förra året eller i år så kan jag vara hyfsat säker på att det hänger där det står att det hänger. Men om jag hittar ett konstverk i konstdatabasen där senaste inventeringsdatum är 1995 eller så är det betydligt osäkrare om jag faktiskt hittar det, säger Rosander.

Agneta Boström, ledamot i kulturnämnden för Miljöpartiet, är upprörd och menar att det råder en ansvarslös hållning från politiskt håll i fråga om den offentligt ägda konsten.

– Det är väldigt illa. Vi måste hantera den här konstskatten som finns i våra offentliga rum på ett betydligt bättre sätt än vad som har skett, säger Agneta Boström.

Nu ska det bli möjligt för landstinget att sälja konstverk när en privat entreprenör tar över en verksamhet. För verk som är värda över 100 000 kronor blir det fullmäktige som får besluta om en eventuell försäljning. För mindre värden är det kulturnämnden och enskilda tjänstemän som bestämmer.

I Skåne och i Västra Götalandsregionen är det inte tillåtet att sälja verk ur de offentliga samlingarna. Men sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, Birgitta Rydberg från Folkpartiet, vill ändå avdramatisera Stockholms beslut.

– Det här är inte aktuellt att vi ska börja sälja av landstingets konst, det är inte det ärendet handlar om. Utan det är ett regelverk om vad som gäller vid deponering av konst hos andra vårdgivare än de som ägs utav landstinget. Sen kan det finnas någon situation där det finns något konstverk som man bedömer att det inte finns anledning att ha kvar. Och i så fall ska regelverket vara väldigt tydligt, säger Birgitta Rydberg.

Miljöpartiets Agneta Boström anser att landstinget tar en smygväg till försäljning. Hon efterlyser en rejäl debatt om den offentliga konstens framtid.

– Vi vet inte om det blir en stor försäljning eller inte, men problemet är just att man öppnar för en försäljning utan att ta den politiska diskussionen först, säger hon.

Konsten har i decennier haft en viktig plats i utformningen av svenska vårdinstitutioner. Men konstens betydelse har hamnat i skymundan i takt med att allt mer verksamhet privatiserats, menar Karin Willén, ordförande för Konstnärernas Riksorganisation.

– Det måste ha skett en förändring, men det är ingen som har tittat på det här, så vi vet väldigt lite om det, säger hon.

Det behövs en nationell utredning om hur privatiseringarna påverkat allmänhetens möjligheter att ta del av konst, menar man på Konstnärernas riksorganisation. Det handlar både om att bevara konsten för allmänhetens räkning och om att faktiskt stödja konstnäringen i en ny verklighet.

Anna-Klara Bankel
kulturnytt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".