Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Scen

Både Bernhard och Lohar på scen

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 08.54
På Riksteatern har Melanie Mederlind satt upp den tyska dramatikern Dea Lohars pjäs "Oskuld". Foto: Urban Jörén.

Den österriskiske författaren och dramatikern Thomas Bernhard blev med sitt provokativa författarskap en förebild för en ny tyskspråkig generation, till exempel den tyska dramatikern Dea Lohar. Just nu kan man se verk av båda på svenska teaterscener.

På Helsingborgs stadsteater spelas "Thomas Bernhard: I tredje person" där regissören Marek Kedzierski ställt samman texter ur Bernhards romaner, "Undergångaren","Gamla mästare" (som dessutom kommer ut på svenska i morgon) och "Wittgensteins brorson" till en "hypotetisk afton" där vi i rollen som Thomas Bernhard ser Michalis Koutsogiannakis. Och på Riksteatern har Melanie Mederlind satt upp den tyska dramatikern Dea Lohars pjäs "Oskuld" från 2003. Lohar anses vara en av den så kallade "postdramatiska" generationens främsta företrädare i Tyskland.

Regissören Melanie Mederlind är en av våra mest innovativa regissörer när det gäller att ta hand om tyskspråkig dramatik, hon har satt upp Efriede Jelinek, Lukas Bärfuss och Roland Schimmelpfennig. Nu med Dea Lohars pjäs "Oskuld" är det också en mycket formsäker föreställning hon skapat tillsammans med scenografen Anne Ehrlich. I ett scenrum som är som en korsning mellan ett överlastat hem och en kyrka, och med en videoteknik där vi ser vissa scener projicerade på en stor cirkel i fonden, där utspelas detta drama som väl bäst kan beskrivas som ett slags tysk short-cuts.

Två afrikanska illegala flyktingar kommer till ett Tyskland fullt av självmord, begravningar, skottdramer, politiskt raseri och allmän kulturell vantrivsel. Mycket är roligt och fyndigt koreograferat och Airs musik skapar en puls och ett driv. Men det är svårt med en pjäs som famnar så mycket och har ett språk som om man inte passar sig lätt hamnar i ett slags pratbubblemanér. Det må kallas post-dramatik men det gäller ändå att få det att någonstans bottna, och här är det de gamla elefanterna, Monica Stenbeck och Marika B Lagercrantz som dansar bäst och förmår ge replikerna bett och liv.

Bett och liv är det minsta man kan säga om "Thomas Bernhard: I tredje person" på Helsingborgs stadsteater där Michalis Koutsogiannakis gör ett fullkomligt knockande porträtt av en ja, helt enkelt föredragshållande Thomas Bernhard i denna som regissören Marek Kedzierski kallar det, hypotetisk afton, som om Bernhard skulle ha läst de här tre styckena ur sina romaner.

Det handlar om tre för Bernhard viktiga personer: pianisten Glenn Gould som han beundrar, filosofen Heiddegger som han avskyr och Paul Wittgeinstein, Ludwigs brorson, som han identifierar sig med. Paul hade sin sinnessjukdom som Bernhard hade sin lungsjukdom.

Bernhards språk har den där passionerat höga densiteten som gör att man sugs in i det med samma kraft som vore det en geologisk rörelse, en eruption som vill göra sig av med allt språkligt och intellektuellt slagg och som slår ner som en hök på all förställning, all kitsch, all förljugenhetens grymhet. Och vad Koutsogiannakis gör är inte mindre än ett slags skådespelarmirakel, han står där och talar bakom sin pulpet, tar lite vatten och torkar sin panna med en näsduk, i övrigt intet. Och ändå är det här en av de mest spännande och roliga teaterföreställningar jag sett.

Maria Edström, SR Kulturnytt
maria.edstrom@sr.se

Thomas Bernhard-texterna är översatta av Jan-Erik Bornlid och Dea Lohers "Oskuld" av Maria Tellander.


Share

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".