Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
kommentar

Avskaffa respekten för kulturelefanter

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 07.46

Debatten om alfahannar i filmbranschen och kulturmännens dåliga uppförande byggde länge på allmänna, rätt svepande beskrivningar och enstaka personliga vittnesmål. Men igår presenterade Ekot hårda fakta med en enkätundersökning som visade att var tredje kvinna som jobbar inom teater eller film blivit utsatt för sexuella trakasserier.

Den sämsta ursäkten för sextrakasserier inom scen- och filmkonsten är den om kulturvärldens egenart. "Vi arbetar intimt med att gestalta känslor och pröva gränser, det är en process som innehåller mycket kroppskontakt."
   Ja, just därför borde man väl vara extra vaksam från chefshåll.

En annan av kulturvärldens speciella förutsättningar som borde sporra jämställdhetsarbetet beskrivs av genusvetaren Vanja HermeleNewsmill. Scenkonstarbetare har ofta flera delar av sina liv placerade i samma sfär: arbete, vänner, socialt nätverk, anseende, självkänsla - allt blandas samman. Så om nånting går snett blir konsekvenserna så mycket värre än för den som lever ett liv där delarna hålls åtskilda.
   Och man behöver bara lyssna på de yrvakna kommentarerna från några av teatercheferna som uttalat sig för att förstå att handlingsplaner mot sextrakasserier inte står överst på deras att göra-lista.

I kultursektorn tillsätts chefer ofta på konstnärliga meriter. Men det säger sig självt att den största konstnären inte nödvändigtvis är den bäst lämpade ledaren. Och inte bara saknas det ledarskapskultur, nej att döma av Ekots enkätsvar verkar ledarskapskulturen snarare bestå i att det är chefen själv som trakasserar.

Kulturvärlden är en frizon för udda beteende. Här finns plats för kufar och en tolerans för gränslöst uppförande som i teorin är lätt att älska. Tills man upptäcker att i praktiken är den där friheten bara till för ett fåtal. Och den slår alltid nedåt.
   Det är inte bara dags för scenkonstcheferna att börja ta problemet med sextrakasserier på allvar. Det är också dags för omgivningen att sluta visa den här rent parodiska respekten för kulturelefanter som beter sig gränslöst i största allmänhet.

Clara Törnvall, SR Kulturnytt
clara.tornvall@sr.se


Share

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".