Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
opera

VOX leker med operakonventioner

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 07.46
Bogdan Szyber och Carina Reich står för regi och scenografi. Foto: Mats Bäcker.

På Norrlandsoperan i Umeå hade föreställningen VOX premiär i veckan. Det är den första produktionen i det treåriga samarbete som Operahögskolan i Stockholm inlett med Norrlandsoperan .

VOX är en föreställning som utmanar den traditionella operaformen. Det är en lek med operakonventioner och personliga ställningstaganden och för regi och scenografi svarar konstnärerna Carina Reich och Bogdan Szyber.

"Även om jag bara låter röret vara helt som synligt- - det kan vem som helst säga men det är bara änder som kan säga – det kan ingen människa säga, så länge huvudet sitter på kroppen… " hörs ur en film med professor Johan Sundberg.

Att det blir roligt, sorgligt och överraskande när konstnärsduon Carina Reich och Bogdan Szyber, antar utmaningen att regissera avgångseleverna från Operahögskolan och samtidigt kombinera det till ett självständigt verk för Norrlandsoperan förvånar inte. Här sjunger de unga sångarna sina favoritarior men det mesta är helt annorlunda.

 – Så den största utmaningen var att hitta någonting intressant i den här kombinationen för oss och det gjorde vi genom att göra någon slags vetenskaplig examination av rösten och därmed kunde vi också som gillar att leka med olika former ställa upp olika operaformer i första akten, Så att vi kan också inte bara visa olika exempel på olika typer av röst, olika typer av operor utan man kan också göra olika typer av spelstilar, som vi har som stående meny på operor, säger Carina Reich.

– Jag tror att det de har fått genom oss är att de i den bästa av världar ser att man kan leka med olika former och konventioner. Att allting någonstans per definition är en konvention – vare sig det är jättetysk modernism – en konvention, eller det här realistiska – "jag är min roll och jag har en undertext ". Det är en konvention .
   Eller det här som vi upplever som den operatiska, museala konventionen att jag står upp som en gurka och bara tutar på och så vidare. Det är ett antal förförståelser och konventioner.

 – Jag tror att vi har med dem och för dem gjort dem ganska synliga. Man kan faktiskt plocka från de här olika formerna. Allting går och det går jättebra, säger Bogdan Szyber.

Föreställningens hela namn är VOX eller en konstnärligt vetenskaplig undersökning och betraktelse över den mänskliga röstens faktiska och drömda yttringar spelas på Norrlandsoperan även i kväll och i morgon.
   Dirigent är Joakim Unander och både Norrlandsoperans kör och symfoniorkester ´medverkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".