Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
utrikes

Pecs en multikultikulturhuvudstad

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 16.11
En av de romska musik - och dansgrupperna som uppträdde på den romska kulturhelgen i Pecs. Foto G Bolin

Pecs i södra Ungern, är en av EU:s tre kulturhuvudstäder 2010, de övriga är Istanbul och Essen med Ruhrområdet. Pecs har profilerat sig som en stad där de nio officiella minoriteterna lever fredligt sida vid sidan med den ungerska majoriteten. Det senaste året har det rapporterats om en växande rasism med flera allvarliga attacker främst gentemot Romer i Ungern, och denna helg var det Romskt tema på Kulturhuvudstadsåret.

Det är inte koltrasten som främst lockat mig till Pecs stadshistoriska museum, men han sjunger vackert på den romantiskt slitna lilla gården, möjligen lagom romantiskt med tanke på ungerns ekonomiska situation - en renovering lär dröja. Jag är i alla fall alldeles ensam på museigården, det är fredag, klockan är två. På dörren till entrén hänger en lapp som jag hoppas skall tydas som "kommer strax" och mycket riktigt, när jag njutit fågelsången ett par minuter kommer en dam som närmast chockad ser mig och generat springer mot entrén, skyndar uppför trapporna för att tända ljuset i de folktomma utställningslokalerna.

Där är en rätt snygg modern skärmutställning om det multikulturella Pecs med musik information inte minst om Pecs nio officiella minoriteter där kroater, tyskar och romer är de största.

Lite senare träffar jag den konstnärliga ledaren för kulturhuvudstadsåret, Tamas Salay, en vänlig man i fyrtioårsåldern klädd i svart med roströd skjorta han tar med mig på en vandring runt i Pecs vackra innerstad: och Tamas Salay poängterar där vi vandrar runt i stadskärnan att att det mångkulturella är en av utångspunkterna för kulturhuvudstadsåret

– Jag är ungrare men jag är stolt över den kroatiska, den romska och den tyska kulturen som hör hemma här. De är också en del av mig och det vill vi visa för Ungern och Europa, det går bara på detta sätt. Och, jag är säker på att ungrarna inte är vare sig är antisemiter eller antiromer och vad gäller de högerextremas framgångar i valet så var det proteströster det finns en liten farlig extrem klick, men de flesta är inte rasister i Ungern. Här Pecs lever i vi med romerna sedan århundraden, det är inte alls problematiskt, säger Tamas Szalay.

Men utmålar han det inte som väl idylliskt undrar jag.

– Nej, nej det är inte alls idylliskt, problemen finns men med kulturhuvudstaden har vi en grund att bygga vidare på och vi har något att visa Ungern och Europa i detta hänseende, säger Tamas Szalay.

Men allt har inte multikulturen som tema i Pecs, på ett galleri ser jag en grupputställning med konstnärer som alla går, eller har gått på, konstakademien i Pecs. Där träffar jag Diana Bobic, hon har just avslutat en performance på galleriet och är lite lätt svettig men övertygad om att kulturhuvudstadsåret är viktigt och bra för Pecs.

– Ja, det är viktigt. Det kommer turister och det kommer mer gallerier och även byggnader som kommer att stå kvar, den stora konsertsalen till exempel, fast den inte blivit färdig än, säger Diana Bobic.

På kvällen är det Romsk konsert, den ser ut på ett sätt som jag, den bleke besökaren från Sverige inte trodde var möjligt, hälsosamt här är det fyllt av danserskor med stora ringar i öronen och vickande höfter och män i höga stövlar som gnider fiol. Men bortsett från att det ställer mina politikst korrekta fördomar på huvudet så är det framförallt befriande fritt från poliser och ens någon antydan till bråk. När jag sen går hem i den småljumma kvällen genom Pecs kullerstensgator så blir det till sist det allmänna intrycket av själva av staden, av atmosfären och stämningen på de olika arrangemangen som blir den största kulturupplevelsen på mitt besök i EU:s kulturhuvudstad Pecs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".