Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
inrikes | konst

Elisabeth Ohlson Wallin: "Världskulturmuseet har problem med att sköta sina relationer till konstnärerna"

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 09.24
Elisabeth Ohlson Wallin har inte bestämt sig för om hon vill ställa ut på Världskulturmuseet när Kulturnytt ringer upp. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Världskulturmuseet i Göteborg har ändrat sig och ska nu visa fotografen Elisabet Ohlson Wallins utställning Jerusalem. Beslutet fattades under ett extrainsatt ledningsgruppsmöte igår, och det var en följd av den intensiva debatt som bröt ut när museet i förra veckan ställde in utställningen. I ett pressmeddelande skriver nu Världskulturmuseet att man vill visa utställningen snarast, förutsatt konstnären själv vill.

- Det är svårt att svara på om jag vill eller inte. Det här handlar inte om att jag är en konstnär som är ledsen för att jag inte får hänga på ett stort fint museum. Det handlar om hur det har gått till och att Världskulturmuseet har problem med att sköta sina relationer till konstnärerna.

Vilka krav ställer du på Världskulturmuseet för att vilja ställa ut där?

- Som konstnär måste jag gå igenom mina krav på hur det ska hänga, jag måste gå igenom ekonomin och känslorna i museet: har de ändrat sig för att de vill eller för att de är rädda om sina jobb?

Bakgrunden är en oenighet mellan museet och Ohlson Wallin om hur bilderna skulle visas, som ledde till att museet ställde in utställningen helt. Jerusalem föreställer bilder av hbt-personer i olika miljöer i Jerusalem och debatten kring museets agerande har handlat om yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Anna Mighetto kommunikationsansvarig på Världskulturmuseet i Göteborg kommenterar beslutet så här:

- Sex och religion, konst och yttrandefrihet är så heta frågor i samhället att oavsett hur vi som museum rör oss i frågan så kommer det uppfattas som att vi viker oss för olika påtryckningar från hbtq-personer, troende religiösa eller media. Därför är det så viktigt att vi tar den här frågan på museet. Den har fått så stort allmänintresse att vi tycker att folk själva får se den själva och ta ställning till innehållet, säger Anna Mighetto.

- Vi hoppas verkligen att Elisabeth Olsson Wallin är beredd att återuppta diskussionerna vi hade från början om att ställa ut bilderna och hoppas på en konstruktiv lösning.

Elisabeth Olsson Wallin är kritisk mot museets agerande och efterlyser en bredare diskussion, något som också museet menar att de behöver att museets arbetssätt med samtidskonstnärer måste ses över.

- Jag tycker att det här visar att Världskulturmuseet har stora problem, dels med relationen till konstnärerna, men också med sitt uppdrag, säger Elisabeth Olsson Wallin.

- Vad ska ett Världskulturmuseum stå för, och finns det demokratiska regler som de måste följa?

Hur menar du då?

- Jag menar att Världskulturmuseet har en ledning som inte riktigt förstått sambandet mellan konst och demokrati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".