Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios pris

Kerstin M Lundberg-pris till Steve Sem-Sandberg

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 07.47
Steve Sem-Sandberg. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Det första Kerstin M Lundberg-priset på 50 000 kronor går till kulturjournalisten och författaren Steve Sem-Sandberg. Priset instiftades av Sveriges Radio förra året, i samband med att Kerstin M Lundberg gick i pension efter mer än 50 år på radion - där hon bland mycket annat har gjort många minnesvärda program om fransk litteratur. Priset ska enligt statuterna gå till en svensk publicist som i hennes anda "med kulturjournalistikens uttrycksmedel, och stor respekt för publiken, ökar vår kunskap om Europas kulturliv".

"Steve Sem-Sandberg får Sveriges Radios Kerstin M Lundberg-pris för att han under många år som kulturjournalist beskrivit Europa inifrån och ut. I kritik, reportage och krönikor lyckas han korsklippa kultur och samhälle, nutid och historia, litteratur och liv, så att de belyser och berikar varandra. Med Steve Sem-Sandberg som personlig, djupt initierad men aldrig snorkig guide reser vi allt längre in i den europeiska kulturen - utan att någonsin komma till vägs ände eller historiens slut." lyder juryns motivering.

Steve Sem-Sandberg som varit verksam som skribent på Svenska Dagbladet och nu på Dagens Nyheter är född 1958 och har även givit ut uppmärksammade romaner som "Theres", om Ulrike Meinhof, och "De fattiga i Lodz" som belönades med Augustpriset 2009.

Kerstin M Lundberg själv som också suttit i juryn säger att hon är mycket förtjust i Sem-Sandbergs sätt att beskriva historien och samtiden genom de europeiska författarskap han presenterar.

– Det är svårt att hitta någon annan svensk skribent som så envist har cirklat kring de stora europeiska frågorna och kopplingen mellan kulturliv och samhällsutveckling. Dessutom skriver han alltid med stor respekt för publiken, det vill säga både begripligt och med mycket kunskap. Det är verkligen en konst!, säger Kerstin M Lundberg.

– Det intressanta är att Steve Sem-Sandberg även i sina romaner använder det som i statuterna kallas ”kulturjournalistikens uttrycksmedel”, ett gränsöverskridande skrivsätt som ligger nära både dokumentären och reportaget, säger Sveriges Radios kulturchef Mattias Berg som var juryns ordförande.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin träffade Steve Sem-Sandberg i Wien.

– Jag är jätteglad för att ha fått det här priset. Jag läste om priset för knappt ett år sedan när det instiftades. Jag tänkte, vilken ära det är för en journalist att få ett pris instiftat i sitt namn. Den typen av kulturgärningar som Kerstin står för är något som har blivit eftersatt på senare år. Vad roligt, tänkte jag då. Sen föll det i glömska, och sen så ringer ni och talar om att jag har fått priset. Jag blev jätteglad för det.

Steve Sem-Sandberg kommer att ta emot priset i samband med Radiokorrespondenternas dag på Södra Teatern i Stockholm den 17 augusti.

Fakta: Sem-Sandberg

Bibliografi:

  • Sländornas värld, roman, (1976)
  • Sökare i dödsskuggan, roman, (1976)
  • Menageriet, roman, (1977)
  • Carina : en kärleksroman, roman, (1978)
  • Glasets färger, roman, (1979)
  • De ansiktslösa, roman (1987)
  • I en annan del av staden, essäer (1990)
  • Den kluvna spegeln, reportage, (1991)
  • En lektion i pardans, roman, (1993)
  • Theres, roman, (1996)
  • Allt förgängligt är bara en bild, roman, (1999)
  • Prag (no exit), essäer, (2002)
  • Ravensbrück, roman, (2003)
  • Stjärnfall: om sf, essäer tillsammans med Lars Jakobson och Ola Larsmo, (2003)
  • Härifrån till Allmänningen, roman, (2005)
  • De fattiga i Łódź, roman, (2009)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".