Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chefen för Göteborgs Konsthall slutar

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 10.28

Lene Crone Jensen har varit chef för Göteborgs Konsthall sedan 2005. Hon har
nu beslutat att söka nya vägar och slutar därför sin tjänst från och med 1
september 2010.

- Jag är mycket nöjd med den konsthall som jag har varit med om att bygga
upp och utveckla de senaste fem åren, säger hon i ett pressmeddelande.

- Vi har presenterat en mängd intressanta utställningar, och vår verksamhet har internationaliserats i allt högre grad. Genom ett seriöst arbete med utställningsproduktionen har vi också skapat goda förhållanden för konstnärer att arbeta under, vilket inte minst utdelningen av REKO-priset 2010 är ett bevis på. Detta är jag otroligt stolt över!

Att Lene Crone Jensen nu lämnar Göteborgs Konsthall har flera orsaker. Redan från början var det uttalat att hennes chefskap skulle gälla under en begränsad period. Hon har sin familj i Köpenhamn, och kommer nu att flytta tillbaka till Danmark.

- Men det är klart att den senaste tidens turbulens kring konsthallen också haft ett inflytande på mitt beslut. Jag hoppas att en ny chef kan stärka Göteborgs Konsthall ytterligare och föra verksamheten in i en ny fas, säger hon.

När Lene Crone Jensen började som chef för Göteborgs Konsthall var det hennes önskan att skapa dialog, att låta konsten vara utgångspunkt för samtal mellan människor om konsten och livet. Hon hoppas att konsthallen kommer att ha en aktiv roll även i framtiden i den fortsatta diskussionen om samtidskonstens situation.

- Jag beklagar att Lene Crone Jensen nu lämnar sin tjänst som chef för Göteborgs Konsthall, men respekterar hennes beslut och förstår att hon väljer att gå vidare med andra uppgifter, både av yrkesmässiga och privata skäl, säger förvaltningschef Björn Sandmark.

Mikael Nanfeldt, som för närvarande är enhetschef på Göteborgs stadsmuseum, tillförordnas som chef för Göteborgs Konsthall året ut. En rekryteringsprocess för tjänsten kommer att inledas efter sommaruppehållet.

Göteborgs Konsthall ingår i Göteborgs Stads kulturförvaltning. Vid konsthallen arbetar nio personer (6,5 årsarbetare). Budgeten är ca 6,4 miljoner kronor. Antalet besök uppgick till 37 540 förra året.

(från ett pressmeddelande)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".