Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt fri entré på brittiska museer trots allt

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 07.46
Gunnar Bolin: Möjligen kommer man i sinom tid att citera Churchill...
(2:20 min)
Molnen hopas över det brittiska kulturlivet men den fria entrén på t.ex. National Gallery blir kvar.

Igår presenterade den brittiske finansministern George Osborne regeringens rekordstora nedskärningar. Nästan en halv miljon offentliganställdas jobb försvinner, så att även kulturen skulle drabbas hårt det visste man, mycket hade läckt ut i förväg men igår kom också en del nyheter.

Att British Film Council ska läggas ned har varit klart ett tag. Film Council är den brittiska bidragsgivande instansen som har ett helt annat kvalitetskrav på filmerna än vad t.ex. det svenska filmbidragssystemet har. British Film Council har 75 anställda och vad som skall hända i detalj med dem är oklart men att bidragen som även de dras ned skall fördelas på ett annat sätt är klart.

Arts Council är motsvarigheten till svenska Kulturrådet och är alltså de som fördelar statens pengar till de bäst behövande inom kulturen. De får allmäna nedskärningar på 30%, nationella museer ska skära med 15% men där kom Osborne med en nyhet i går: de fria entréerna ska vara kvar på museerna. Alltså motsatsen till den svenska modellen där regeringen sa: välj själva om ni vill lägga pengarna på att ha fri entré eller på något annat. Här är budskapet skär var ni vill men ni får inte röra den fria entrén.

Precis som för en mängd övriga delar av samhället så är nedskärningarna i kulturen av en storlek som tidigare inte känts till och protesterna bland konstnärer är många. Flera filmregissörer har protesterat våldsamt mot nedläggningen av British Film Council, t.ex. Mike Leigh och amerikanska kollegor som Steven Spielberg och Clint Eastwood, Och satirstjärnan Armando Iannuci som gjorde filmen In the loop med pengar från British Film Council sa i en intervju att Film Council är ingen liten dockteater på landet som man kan lägga ned och sedan direkt se hur mycket pengar man tjänar. British Film Councils pengar har höjt kvaliteten på filmen och pengarna kommer tillbaka när filmerna säljs utomlands och publiken strömmar till säger Iannuci.

Men det är också svåra tider för solidariteten, en halv miljon offentliganställda väntas förlora jobben, att då BBC får 16% nedskärningar, att teatrarna får mindre bidrag, att festivaler kommer att läggas ned, det är inte det som debatteras främst i alla fall inte just nu.

Möjligen kommer man i sinom tid att citera Churchill: "om vi drar ned på kulturen vad har vi då för ett land att försvara?"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".