Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturpolitik

Kulturministern välkomnar kulturarvsdebatten

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 07.46
Lena Adelsohn Liljeroth om kulturarvet
(2:36 min)
Kulturskymning

Efter riksdagsvalet har kulturarvet plötsligt blivit kontroversiellt. Sverigedemokraternas vurmande för det svenska kulturarvet har föranlett hembygds-Sverige att ta avstånd från partiets politik.

I helgen arrangerades Hembygdens helg på Historiska museet i Stockholm. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) var en av många som talade om kulturarvet som inkluderande, som en grogrund för gemenskap. Och hon välkomnar den nya debatten.

- Jag tycker att det är intressant att vi har fått en debatt kring vad är kultur. Finns det en svensk kultur som man inte kan fånga i begreppet nationellt? Den debatten välkomnar jag för då kanske fler funderar över det här. För mig är svaret självklart: kulturen är viktig men kulturen är också gränslös. Den går inte att låsa in nationellt, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Kulturnytt: Är du rädd för att det ska bli en splittring kring kulturarvsfrågan nu när Sverigedemokraterna är med i riksdagen?

– Nej det tror jag inte. De får många av oss andra att vässa våra argument och det är väl bra, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Ett av alliansregeringens viktigaste kulturpolitiska mål är att främja ett levande kulturarv. Den politiska prioriteringen förklarar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth med att för att förstå nuet måste man känna till sin historia. Däremot vill hon inte gå in och diskutera vilka kriterier som ska gälla vid fördelningen av statliga medel till institutioner som arbetar med kulturarv. Regeringen ska inte detaljstyra blir svaret. Kulturen är fri och ska vara det.

Budgetpropositionen ger däremot en fingervisning om vilket kulturarv som regeringen vill prioritera. Bland annat ska en halv miljard per år gå till att restaurera kyrkor.

– Många av våra kyrkor är medeltida. De är inte bara religiösa symboler, de är också arkitektoniskt intressanta. Det handlar om konst. Det handlar om en historia över gränserna där vi har haft ett rikt utbyte med andra länder. Det handlar om den roll som kyrkorna har i dag som musikarrangörer. Även om vi är ett sekulariserat folk så är kyrkorna betydelsefulla för oss, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Vilka kriterier tycker då Jan Nordwall, generalsekreterare i Sveriges Hembygdsförbund, ska gälla vid fördelningen av statliga medel för att främja kulturarvet?

- Jag tycker att det är viktigt att bevara kunskap. Inte minst om man ser till miljödiskussionen så finns det mycket traditionell kunskap om naturbruk och hushållning som vi har mycket större nytta av idag än man kan föreställa sig, säger Jan Nordwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".